Pressupostos participats que desincentiven

Ahir un veí de Girona Est ens comentava entre indignat i resignat el fracàs dels pressupostos participats al seu barri. Mirant el mapa de l’estat d’execució dels projectes de les diferents edicions de pressupostos participats (cal reconèixer que en aquest sentit sí que hi ha com a mínim transparència), no puc fer més que donar la raó al veí de Girona Est on tenen projectes pendents d’executar des de la primera edició, el 2013. De projectes pendents n’hi ha arreu. Sobretot de 2015 i 2016 però cal reconèixer la concentració important de projectes “en redacció” i en “execució” a Girona Est.

culleradaQue el sistema de pressupostos participats actual no funciona és evident i bona part de les associacions veïnals ho tenen clar, com també ho tenen els veïns i veïnes que s’hi han volgut implicar. Ahir era a Girona Est però fa uns dies era una veïna del Mercadal que havia decidit anar per primera vegada a l’assemblea del barri on viu des de fa poc, un veí que preguntava com és que s’havia modificat un dels projectes votats sense informar-ne al veïnat, una altra que mostrava el seu cansament perquè es denegaven les propostes veïnals sense arguments sòlids o un que deia que no els havien permès una proposta que si que havien permès a un altre barri. Totes i tots tenien en comú que no entenien el perquè d’un determinat funcionament o manera de fer que consideraven poc clar i fins i tot discriminatori i manipulat.

No dic gaire res de nou, ja fa un any i mig que, conscients que calien millores en el sistema, vam presentar una moció que proposava un replantejament del model, la moció es va aprovar però mai s’ha portat a terme (massa habitual) i el cansament veïnal es va acumulant i enquistant. La fórmula actual és ideal per un govern que com ja hem denunciat en altres ocasions no ha cregut mai en la participació. Un model que destina molts recursos al material de difusió o al sistema de votació electrònica i pocs a incentivar la participació activa a les assemblees. Un model que està basat en un reglament amb moltes mancances que facilita que el que es permet a uns barris no es permeti a d’altres, que genera conflictes entre barris i entre associacions veïnals i veïns i veïnes que van per lliure, i que en principi fa un any que s’està actualitzant però encara sense resultats palpables. I una es pregunta si aquesta indefinició ja els va bé al govern actual per poder fer i desfer com els plagui. Sigui com sigui, els fets mostren l’enuig de moltes associacions veïnals fins al punt que algunes han optat per no assistir a les comissions mixtes i de molts veïns i veïnes que, com els que esmentava més amunt, tot i haver participat de forma activa en assemblees, votacions, propostes… es plantegen si han de continuar fent-ho. Un sistema participatiu que està desincentivant la participació: hi pot haver un error més gran? O potser no és un error.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

2 pensaments sobre “Pressupostos participats que desincentiven

  1. No tant transparent Laia. L’estudi de mobilitat al barri vell que es va fer el 2015 amb pressupostos participats els veïns no l’hem vist i tampoc està penjat a la web

    • Amb això tens tota la raó, feia referència amb certa ironia sobretot al tema del mapa però és evident que una de les queixes veïnals sovint també és, per exemple, que el filtre “tècnic” que passen els projectes sovint és poc transparent com tampoc ho són les modificacions que a vegades es fan a posteriori de l’aprovació de les propostes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s