Cooperatives d’habitatge, també a Girona.

Incansables en la nostra doble vessant, crítica i propositiva. Dimarts passat, vam proposar a la Taula de Coordinació Local pel Dret a l’Habitatge que es comencés a treballar per promoure les cooperatives d’habitatge sota model de cessió d’ús, una alternativa a l’especulació immobiliària amb llarga trajectòria a països com Dinamarca o també als Estats Units i que comença a fer-se present en el nostre entorn. Tal i com ho descriu Sostre Cívic, un dels principals impulsors d’aquesta fórmula al nostre país, aquest model es basa en “una cooperativa d’usuaris i habitatges on la propietat dels immobles resideix en mans de la cooperativa a la vegada que els seus membres es beneficien d’un ús indefinit i transferible de l’habitatge a canvi d’una entrada inicial retornable i una quota mensual assequible”.

Vam fer la proposta en aquest espai de participació i coordinació entenent que és l’espai de referència de les polítiques d’habitatge actual per part de l’Ajuntament de Girona i la taula va acceptar assumir la petició. De fet, a la mateixa reunió de la taula la responsable tècnica d’habitatge ens anunciava que s’estava concretant una ronda de reunions informatives als barris amb AICEC-ADICAE sobre les clàusules sól i altres abusos bancaris en relació a les hipoteques. Aquesta és també una proposta que la CUP-Crida per Girona va presentar en forma de moció i, tot i que el govern fent gala de la ja explicada estratègia “votar en contra de tot el que vingui de la CUP” va tombar-la al ple, ara assumeix amb boca petita en el marc de la taula d’habitatge (pur màrqueting per frenar a una oposició incòmode i per no posicionar-se massa contra les entitats bancàries de qui saben que depenen). En qualsevol cas, seguirem de prop les accions engegades mentre posem fil a l’agulla a la proposta de cooperatives d’habitatge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La proposta de cooperatives d’habitatge parteix precisament de les trobades realitzades des del nostre grup amb representants de Sostre Cívic però també arran del fet que a la nostra ciutat ja hi ha un grup de persones amb voluntat de tirar endavant un projecte de cohabitatge sènior, una modalitat de les esmentades cooperatives pensada com a una alternativa a les formes habituals de viure la vellesa. Al mateix temps, són diversos els ajuntaments del nostre entorn que ja estan movent fitxa en aquest sentit. El cas més conegut és el de Barcelona que ja té projectes iniciats com el de la cooperativa d’habitatges La Borda i que en el seu  nou Pla pel Dret a l’Habitatge incorpora entre d’altres una mesura per promoure durant els propers deu anys uns 500 habitatges cooperatius en solars públics cedits durant 75 anys. Aquesta iniciativa que podeu consultar a la web d’habitatge del mateix ajuntament ja s’ha posat en marxa i preveu com a requisit el fet que els habitatges construïts obtinguin la qualificació d’habitatges de protecció oficial. També petits municipis estan plantejant-se aquesta alternativa, així, Viladamat anunciava fa uns mesos que la previsió de reservar unes parcel·les per a la creació d’una cooperativa d’habitatge en el seu POUM.

Els avantatges d’aquest model valorats per les administracions són el fet de generar habitatge assequible reduint la despesa pública en habitatge garantint que l’accés al mateix és socialment just. Sovint aquestes iniciatives, a més, permeten reactivar patrimoni en desús o que requereix rehabilitació sense perdre’n la propietat ni haver-hi de destinar recursos que no té. Així ho manifestava Vanesa Valiño en un article a la Directa, “aquest règim de tinença promou la vida comunitària, incentiva l’autoorganització de les persones que integren les cooperatives i entén l’habitatge com a bé d’ús. Així, la mateixa comunitat s’encarrega de garantir el bon ús de l’habitatge públic, d’impedir l’especulació, i de promoure la cooperació entre els socis i sòcies”.

A Girona tenim una parc d’habitatge públic extremadament reduït i fórmules com aquesta ens poden ajudar a fer-lo créixer alhora que frenem les ànsies especuladores. En un moment en què la pressió del turisme sobre l’habitatge comença a fer-se notar amb força a la nostra ciutat i en què els preus que havien baixat comencen a tornar a pujar, les cooperatives d’habitatge sota el model de cessió d’ús són un alternativa molt vàlida. Sens dubte, doncs, també a Girona el futur pla d’habitatge haurà d’incloure, entre d’altres, mesures en aquest sentit.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

3 pensaments sobre “Cooperatives d’habitatge, també a Girona.

 1. Una bona iniciativa però ningú, cap partit gironí, proposa la construcció d’habitatge de compra per a gent de la ciutat i a qualsevol barri, pensant que la majoria de gent el que vol és ser propietari.
  Conec a persones que en els darrers 10-12 anys van poder comprar un pis de protecció oficial o a preu reduït (no sé exactament el nom que tenien) a poblacions com La Bisbal, Fornells de la Selva i Vilablareix. Gent corrent, nois i noies d’aquestes poblacions, amb feina, molts amb estudis, però sense diners per poder comprar un habitatge de mercat lliure. Els pisos no eren cap meravella però se’ls podien permetre. A Vilablereix van fer 48 habitatges, alguns dels quals eren dúplex i alguns adaptats per a discapacitats. Els de 3 dormitoris costaven uns 130.000 euros, una xifra allunyada dels potser 200.000-250.000 euros que solen costar uns pisos així.

  Hi ha gent jove que no vol ser propietària, que no té cap projecte de família, no sap si haurà de marxar de la ciutat per treballar… aquests solen preferir anar de lloguer però normalment es vol tenir un pis amb propietat perquè, desenganyem-nos, a aquest país si no ets propietari de casa teva, estàs “venut”. El marcat del lloguer fluctua que dóna gust. El mateix habitatge l’any 2006 costava 900 euros al mes, el 2010 en costava 500 i ara ja ha pujat a 700 euros. I com es pot estar jubilat i pagar lloguer? Com poden pagar lloguer les persones soles jubilades que cobren 700 euros al mes? I pagar-se el menjar, i els subministraments?

  La gent vol ser propietària i s’entén però els que en som sabem que no és fàcil, no tothom té entrada, no tothom té un lloc de treball prou segur perquè li donin una hipoteca, ni la seguretat que si no la pot pagar no quedarà endeutat.

  A veure qui serà el partit que parli de fer blocs d’edificis amb pisos tant en venda com de lloguer. Si a Vilablareix en van fer 48, a Girona quants ens en caldrien? Almenys començar per uns 100 pisos no estaria malament. A Domeny per exemple, un lloc que s’està construint, o a la zona de Montilivi, o repartits que encara seria millor. I pisos per a tothom perquè a les grans ciutats se solen fer pisos en zones molt marginals mentre que els joves de barris no considerats marginals, sempre se’n queden fora.

 2. Hola Arg1, el cert és que la fòrmula de les cooperatives d’habitatge es basa en la propietat però no individual sinó col·lectiva i a més amb un temporalitat llarga però finita ja que el terreny continua essent públic i es preveu que al cap de 70 o més anys es recuperi. És una forma molt vàlida perquè permet l’estabilitat alhora que evita l’especulació immobiliària.

  • Ho entenc i em sembla un model vàlid per qui el vulgui però si no es fan pisos de protecció oficial de venta estem deixant un sector de la població en desigualtat de condicions, ja que no poden comprar un habitatge encara que vulguin.

   El tema de l’especulació és un gran llast que tots hem acabat patint, siguem propietaris o llogaters, i en aquests casos crec que s’hauria de fer un sistema en el que els preus estiguessin regulats, segons uns paràmetres (zona, m2, any de construcció, acabats, etc.) siguin de lloguer o de compra Ja sé que no és un tema que toquin els ajuntaments però hi hauríem d’anar, un preu màxim que no es pogués passar. És utòpic però hauríem de lluitar per aconseguir-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s