Música i cultura als bars de Girona

Ara fa uns dies el regidor de cultura, Carles Ribas, explicava que l’Ajuntament vol permetre que els bars i els petits establiments puguin programar actuacions musicals i culturals com ja passa en molts indrets del món. Els mitjans se’n van fer ressò ràpidament. La proposta, que em sembla d’allò més important i imprescindible per potenciar l’àmbit creatiu a la ciutat, ja la va fer la CUP en els programes electorals del 2011 i del 2015. La vam proposar públicament diverses vegades i, des de l’equip de Govern sempre es va desatendre. Posteriorment, ara fa més d’un any vam organitzar una jornada de debat als Jardins de la Mercè on hi van participar persones del sector cultural i dels establiments per mirar de bastir una proposta que pogués tenir recorregut i la vam fer arribar a la regidoria sense fressa per poder-ho treballar conjuntament. Es tractava de no fer-ne un debat públic i per evitar una excusa perquè no es fes.

forn

Un any després, i com que no teníem novetats sobre el tema, la CUP vam organitzar una segona jornada sobre aquest àmbit al bar musical YEAH. L’espai era ple de gom a gom i, entre d’altres, hi va participar la persona que ha liderat un programa similar a l’Ajuntament de Barcelona. Tot, com és habitual, en clau constructiva, formativa i de debat. Les conclusions eren clares: res és fàcil, fer-ho bé implica feina però el que cal, per sobre de tot, és voluntat política. En aquest sentit, vam continuar mantenint la mà estesa de treball amb el govern sociovergent de la ciutat. Sempre ens hem ofert a treballar la proposta plegats. Com també ho han fet tota aquella gent que programa cultura de petit format. Del febrer a la setmana passada no hem tingut cap més informació al respecte. Ni tan sols una reunió de treball a fons per parlar del tema i ja han passat 14 mesos des d’aquell primer acte. Per això, m’agrada dir que l’anunci fet pel regidor de cultura va ser benvingut, per la proposta, alhora que inesperat i poc respectuós, per la història.

És perfectament comprensible que un equip de govern vulgui mostrar pit. I si ho fa en un sentit que és positiu per a la ciutat i la cultura, doncs és més que benvingut. La lògica de la comunicació ho mena tot. Ja ho sabem. Ara bé, crec que hagués estat bé que, d’acord amb com ha anat evolucionant la proposta, s’hagués parlat abans amb la gent que hem anat treballant el tema des de fa molts anys. Si abans CiU no en volia ni sentir parlar i ara ho veu bé, benvinguts al club (mai millor dit), però mantinguem el canals i la proposta de treball participativa i col·lectiva. I és que només així podrem treure una proposta aglutinadora i que funcioni per a la ciutat, la cultura i els veïns i les veïnes. Nosaltres, com deia aquell, seguim a la taula, esperant que ens cridin. I no ens n’aixecarem perquè hi hem sigut sempre i tenim idees.

Si explico tot això és perquè la setmana passada diverses persones em van escriure per saber què passava i què hi havia de cert en les paraules del regidor. Els hi vaig respondre el poc que sabia. Portar la cultura a arreu i en petit format és una proposta que la CUP ha defensat des del primer dia. I ho seguirem fent on i quan calgui. De la mateixa manera com també parlem i hem presentat un projecte sobre com hauria de ser el futur Modern. De moment, la resposta, en aquest segon cas, ha sigut la presentació de la proposta arquitectònica del projecte. Seguim, doncs, sense debatre el fons del projecte que ha de guiar un equipament central en la cultura de la ciutat com hauria de ser l’antic Modern. Per això, aquest dijous 20 d’abril a les 19h a La Mercè hem organitzat una taula rodona per parlar-ne. Hi participarà Carles Ribas, regidor de cultura, Judit Font, gestió comunitària de projectes socioculturals i Jordi Oliveras coordinador d’Indigestió i de la revista Nativa.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s