Participació juvenil, de debò?

Fa unes setmanes el company Pere Albertí em comentava decebut una reunió amb la regidora de joventut per donar comptes de la moció aprovada l’estiu passat sobre participació juvenil. La moció preveia destinar 20000€ a activitats proposades per entitats juvenils i escollides en un procés participatiu aquest any 2017. És una pràctica que es realitza amb èxit a altres municipis. No fa gaire, llegia al diari l’exemple d’Olot (article).

El cas, però, és que des de la regidoria de joventut es vol donar compliment a aquest acord de ple a través de les subvencions a entitats juvenils que fa temps que existeixen a la nostra ciutat i que poc tenen a veure amb la proposta. Encara més preocupant que aquesta voluntat del govern sociovergent de burlar els acords de ple amb aquestes estratègies, és el fet que amb tot plegat les entitats juvenils encara hi sortiran perdent. I és que amb aquest tripijoc s’ha apostat per reformular les bases de les subvencions, de manera que el que eren dues línies de subvenció diferenciades, una destinada al funcionament ordinari de les entitats i l’altra destinada a projectes d’actuació, passen a ser una línia única. És cert que, per justificar que es dóna compliment a la moció, la dotació augmenta de 15000 a 20000€ i s’introdueix un criteri de foment de la participació juvenil alhora de valorar els projectes, però també és cert que amb la nova proposta dificultes l’accés a recursos d’aquelles entitats juvenils amb més dificultats de presentar un projecte amb tots els requisits necessaris.

M’explico. Aquestes subvencions fa temps que arrosseguen una perversió i és la no definició de què és i què no una entitat juvenil, això fa que concorrin a la mateixa tot d’entitats que tenen poc a veure amb el que la majoria entendríem com a entitat juvenil. Entitats que sota el concepte d’associacions i fundacions funcionen com a autèntiques empreses de serveis, entitats que tot i oferir serveis pels joves no estan formades per joves o que en essència tenen objectius molt allunyats o molt més amplis que els propis d’una entitat juvenil. Amb una dotació tan minsa com són 20000€ per una ciutat com Girona, la competència deixa en condicions d’inferioritat a les entitats pròpiament juvenils (formades principalment per joves), que sovint es nodreixen únicament de voluntariat i a qui presentar un projecte específic pot suposar un esforç extra que és possible que no totes puguin assumir.

Aquesta, crec que és una nova plantofada a les propostes joves de la ciutat per part d’una regidoria que va entrar amb la bandera de la il·lusió i el compromís però va perdent llençols a cada bugada. Primer vam veure com els pressupostos de la ciutat obviaven el recentment aprovat Pla Local de Joventut i el poc increment de l’àrea repercutia en un projecte que ningú coneix. Fa uns dies el Casal Joves 4 rius veia com la mateixa regidora votava en contra de la seva moció en suport al projecte del casal. I ara constatem que no hi haurà pressupost participatiu per a joves i que les entitats juvenils de la ciutat poden veure’s perjudicades per la nova proposta de subvencions. La il·lusió inicial es desmunta, el govern sociovergent continua donant l’esquena als joves. Per sort, els joves no es rendeixen i si alguna cosa ens va quedar clar fa unes setmanes al ple és que a la ciutat tenim una bona colla de joves il·lusionats, actius i organitzats i amb ganes de transformar la ciutat des de l’associacionisme i l’autogestió. Som-hi, doncs.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s