Encarem l’entrada Sud amb el veïnat

Els canvis previstos a l’entrada Sud de Girona arran de l’operació Clínica Girona i la prevista ubicació de l’IES Ermessenda a la nau de l’antiga Simon, obren l’oportunitat i fins i tot generen l’obligació de replantejar tota la zona. Com ja hem explicat anteriorment l’operació Clínica Girona és una proposta urbanística feta a mida per una empresa privada que ens genera molts dubtes i parteix amb deficiències importants, com el fet que la zona verda que pertocaria per permetre l’urbanització de la parcel·la s’ubiqui a un kilòmetre i mig de distància. També ens genera molts dubtes d’idoneïtat de l’antiga Simon per acollir un institut de secundària tenint en compte que és un dels punts de la ciutat amb més contaminació ambiental i acústica i planteja perills importants a nivell de circulació viària.

A3-ENTRADA-SUD-DE-GIRONA-1

L’alcaldessa sembla que també ha vist aquesta oportunitat i fa uns dies va assegurar que aquest és el seu gran repte de mandat, al mateix temps que ja donava per fetes determinades actuacions com el pàrking dissuasori a la rotonda d’entrada. Nosaltres ens vam avançar plantejant-ho com una campanya de participació ciutadana. Així, fa 15 dies vam anunciar la intenció de treballar aquest tema d’una manera integral a partir de 6 eixos (mobilitat, espais naturals i connexió territorial, desenvolupament urbanístic, equipaments de barri, centres educatius i participació i pla d’actuació) i convocant una trobada amb veïns i veïnes per posar fil a l’agulla. Així és com entenem que s’han de fer els projectes de ciutat, per la ciutadania i amb la ciutadania. La trobada va anar molt bé, representants d’associacions i veïns i veïnes a títol individual van venir a escoltar el que sabíem fins al moment dels projectes previstos i a dir-hi la seva: sobre les mancances i problemàtiques actuals, sobre les prioritats de la zona i sobre com voldrien que se’ls tingués en compte en tot aquest procés. Així, vam compartir la informació de què disposàvem i vam recollir totes les aportacions, reflexions, propostes, demandes… Vam parlar de mobilitat, de cotxes, bicicletes, autobusos i peatons; vam parlar de l’amiant, de la necessitat de resoldre aquest tema amb totes les garanties necessàries i de fer-ho ara aprofitant aquestes operacions urbanístiques; vam parlar de les barreres que suposen tant el mateix carrer Barcelona com la via del tren per connectar barris entre ells i dins si mateixos; vam compartir dubtes sobre la ubicació de l’IES Ermessenda i vam constatar les mancances de zones verdes i d’equipaments al barri que creixeran si augmenta el nombre d’habitatges i, sobretot, vam estar d’acord amb què calia demanar a l’Ajuntament transparència i participació ciutadana en tot el procés.

Per això, de la trobada en va sortir una proposta concreta i és la presentació d’una moció el més consensuada possible sobre com encarar aquest projecte de transformació de l’entrada sud de la ciutat que l’alcaldessa ja ha fet seu. La moció ha de proposar un enfocament integral i participatiu del projecte i això passa per l’abordatge dels diferents eixos però també per la definició de mecanismes concrets d’informació i participació. En aquest sentit, en la trobada es va acordar plantejar tant la necessitat de fer audiències públiques informatives obertes a tot el veïnat com la de crear una taula de treball amb representants tècnics i polítics del consistori i representants veïnals a on es vagi definint el projecte i se’n faci el seguiment. Hi estem treballant i esperem sumar esforços perquè entenem que aquest és un projecte de ciutat, un d’aquests per fer per la ciutadania i amb la ciutadania.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


2 pensaments sobre “Encarem l’entrada Sud amb el veïnat

 1. Per primer cop des de que hi ha l’actual govern a l’Ajuntament sento parlar d’un projecte realista i ambiciós. El projecte de la Devesa, ja dono per fet que serà “no res” com sempre ha estat i el poc que s’ha fet només ha servit per treure aparcaments.

  Convertir la Crta.Barcelona (perquè s’anomeni així o no, continua sent una carretera) en una via en forma de passeig que unifiqui més el centre amb l’entrada Nord i que ajudi a tornar més humana, verda i acollidora aquesta part de la ciutat, pot ser un gran repte.

  Crec que a tots ens sorprèn la ubicació de l’Institut Ermessenda, tot i que pot ser positiu per donar encara més vida a la zona. Una zona amb un institut, una clínica i uns grans magatzems millorats, pot atraure més serveis i comerços i acostumar als estudiants a moure’s per una zona que ara és inhòspita. Ara bé, també trobo que no és la millor zona i potser hauria sigut més interessant ubicar l’institut cap a la zona del Marta Mata i el Bosc de la Pabordia. Allà seria ideal.

  I per últim, tal i com passa amb la Devesa, un projecte de la Crta. Barcelona no és un projecte de barri, que només ha d’implicar els veïns, sinó que si s’ha de demanar opinió, ha de ser a tots els ciutadans. Hi ha zones de la ciutat (Devesa, crta. Barcelona, Rambla, Muralla, les zones dels campus universitaris….) en els que hi treballen, passen o hi fan molta vida tots els gironins i que per tant sempre s’hauria de tenir en compte el criteri de tots els ciutadans. No dic exactament per a tot (per exemple, qüestió d’escoles, de recollida d’escombraries i altres aspectes més funcionals, només pels veïns) però sí per a molt.

  Desviant-me una mica de tema, o aprofitant l’avinentesa, ho dic per la crta Barcelona però sobretot per la Devesa. El barri de la Devesa és un barri relativament nou creat sobretot als anys 90, gent arribada al barri quan a la Devesa ja hi havia carpes, fires, mercat, Palau firal, etc. Jo encara em mig recordo de quan hi havien horts i s’hi feia el mercat (i per cert, llavors molts gironins de barris cèntrics anaven al mercat) i la Devesa era un tema a part. Els habitants del barri és lògic que facin demandes de la seva zona residencial, on hi ha els edificis i els seus carrers però el Parc de la Devesa és un parc de tots els gironins i això des de l’Ajuntament sempre s’hauria de tenir present.

  Potser caldria fer un pla o document on es reflectís quines zones són diguem “d’interès general per a tota la ciutat” i quines pròpies de cada barri.

 2. Gràcies una vegada més, Arg1, per les teves reflexions. La Devesa com l’entrada Sud són projectes que van molt més enllà d’un veïnat concret i que cal, per tant, entendre com a projectes de ciutat, sens dubte. Al mateix temps, però, qualsevol dinàmica participativa és lògic que busqui com a interlocutors tant aquells que es veuen més afectats com aquells que poden aportar visions específiques i diverses. A més, sovint són aquests els que es mobilitzen i demanen que s’escolti la seva veu. Això no vol dir només veïns, sinó evidentment també comerciants, gent que hi treballa… precisament així volem enfocar un i altre tema, com a projectes integrals (des de diverses àrees) i de ciutat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s