L’aigua, un recurs de tots i per a tots

Avui és el dia internacional de l’aigua i amb la tranquil·litat de consciència que em dona la seguretat de no practicar allò de “parlar d’un tema només en el seu dia internacional”, em sembla un molt bon moment per posar sobre la taula diverses reivindicacions gironines a l’entorn de l’aigua, un bé comú però escàs del qual depèn la vida del nostre planeta i de cadascun de nosaltres.

L’aigua és doncs un recurs necessari per al nostre entorn i per això continuem reivindicant l’augment del cabal del riu Ter per garantir l’aigua mínima necessària per preservar els seus valors ecològics. El Ter és un riu sobreexplotat i els cabals mínims fa temps que s’incompleixen però el decret aprovat recentment per Junts pel Sí restringeix el cabal per sota del que ho feia la llei franquista del 59. Aquest decret preveu el transvasament de part del cabal del riu per abastir l’àrea metropolitana de Barcelona, transvasament que arriba al 76% de l’aigua del Ter i que provoca que ara mateix el Ter porti amb prou feines 3 metres cúbics per segon quan hauria de portar-ne el doble. Com bé diu sovint el company Pau Masramon, “a Catalunya hi ha aigua per a tots per cal fixar prioritats en la seva gestió, primer s’ha de garantir els cabals ecològics dels rius, després a l’abastiment humà i finalment a l’agricultura i la indústria”.

I és que la gestió és la clau i això ens porta a una de les altres reivindicacions: una gestió de l’aigua transparent, democràtica i basada en la justícia social i la consciència ambiental. Sens dubte tot el contrari del que tenim ara a la nostra ciutat: opacitat, decisions centralitzades en unes poques persones amb interessos privats, desigualtats d’accés a l’aigua i nul·la consciència social. Per tot plegat trobaríem milers d’exemples però les filtracions fetes públiques recentment sobre la darrera auditoria a AGISSA em serveixen per explicar tots i cadascun d’aquests punts. Opacitat en la gestió que ens ha portat a que després d’anys i anys de pràctiques irregulars s’estiguin investigant els màxims dirigents d’AGISSA gràcies a la denúncia de la CUP-Crida per Girona, i que es manté quan després de demanar en nombroses ocasions que es faci pública aquesta auditoria es filtri a un mitjà d’informació però alhora es mantingui retinguda per part de l’equip de govern es nega a posar-la a disposició dels grups municipals a l’oposició i de la ciutadania. Decisions centralitzades que permeten que Piferrer i Ballell tot i estar essent investigats encara puguin decidir que entre tots paguem un anunci a pàgina completa a la premsa local per netejar la imatge de la seva nefasta gestió. Nul·la consciència ambiental que permet l’envelliment de les infraestructures de distribució de l’aigua i l’incompliment de les inversions necessàries generin pèrdues de fins al 60%. Desigualtats d’accés i classisme quan descobrim que paguem l’aigua de determinades personalitats o quan es té la barra de dir que les pèrdues són producte del frau en determinats barris i obviar que els percentatges de pèrdues més importants són en zones amb una gran quantitat de piscines.

Image-1Una gestió pública i democràtica de l’aigua és el que demanaven milers de persones i entitats a la manifestació de diumenge a Terrassa, un municipi immers en el complex camí cap a la remunicipalització en el qual les empreses privades, sovint d’arrels franquistes i que durant anys han gestionat l’aigua a partir d’interessos privats, posen totes les traves possibles per frenar l’onada remunicipalitzadora. A Girona, hauríem de prendre l’exemple de Terrassa on ciutadania, entitats i consistori han unit forces conscients que aquest és un camí que no serà fàcil i que hem de fer junts. Aquí les entitats també es mouen, Aigua és Vida fa temps que posa el tema sobre la taula i des de l’oposició fa temps que demanem sense èxit al govern que obri el debat i impliqui a la ciutadania en aquest procés. Demà, tenim una nova oportunitat per abordar el tema i fer propostes, serà amb en Lluc Salellas i en Pau Masramon al Casal de Joves 4 Rius: L’aigua, un recurs de tots i per a tots. No us ho perdeu.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s