El Parc Central: val més que torni demà

Ahir l’alcaldessa Marta Madrenas i el regidor de projecte ferroviari Carles Ribas tornaven de Madrid de reunir-se amb ADIF enviant un comunicat en to de «victòria parcial». Els membres del govern municipal explicaven que ADIF havia reconegut la seva responsabilitat en el desastre i que, ara sí, ja teníem data definitiva d’acabament de les obres del Parc Central: a finals d’aquest any. La primera lectura del comunicat em va produir una certa sensació d’alleujament, però el cert és que a mesura que hi anava donant voltes la preocupació va anar retornant a marxes forçades. I és que mirat amb perspectiva la reunió de Madrid va ser allò que molts ja esperàvem: un vuelva usted mañana de Mariano José Larra en tota regla. Perquè estic convençut que aquest no serà l’últim viatge a Madrid ni l’últim engany d’ADIF. Temps als temps i sinó recordem als fets.

A Madrid, Madrenas i Ribas van aconseguir que en una reunió a porta tancada ADIF reconegués errors. És positiu, sens dubte, però aquests errors ningú els va explicitar en públic. Ningú d’ADIF ni cap responsable polític del Govern espanyol. De fet, tan sols 24 hores abans el delegat del Govern espanyol i aspirant a virrei, Enric Millo, afirmava que la responsabilitat dels retards al Parc Central requeia exclusivament en l’Ajuntament de la ciutat. Quina és la versió bona? D’altra banda, la reunió d’ahir va servir per ratificar, amb el beneplàcit implícit de Madrenas i Ribas, que les obres no acabaran abans que es compleixi el novè aniversari del seu inici (estiu 2017) sinó que el compromís és que s’acabin abans que acabi l’any. Una previsió que altera totes els discursos i compromisos adquirits per ADIF però també pel govern sociovergent de la ciutat que havia anunciat ja que les obres s’acabarien aquest abril. I no és pas la primera vegada que Ribas i Madrenas fixen una data que no es compleix. De dir blat abans d’hora n’hem tingut unes quantes experiències.

A més a més, l’anunci d’ahir es va fer sense cap compromís per escrit per part d’ADIF. Una vegada més, paraules dels responsables en una reunió a Madrid perquè ni tan sols volen trepitjar Girona. Per tant, quina fiabilitat tenen els compromisos arrencats ahir per Madrenas i Ribas tenint en compte que ADIF ha faltat a la seva paraula dia sí dia també? I encara diria més: quina capacitat de pressió tenim com a ciutat si l’alcaldessa reitera que no posarà, tal com i demanen veïns i oposició, la demanda contra ADIF per incompliments fins que no s’acabin les obres? Ens queda la simple «esperança» com bé expressava ahir la mateixa Madrenas arribant amb el TAV quan deia «esperem que aquesta vegada sí». Però l’esperança pot no ser suficient en aquest cas com bé saben els veïns que viuen més a prop del Parc Central i la resta de gironins i gironines, alguns dels quals fins i tot ja l’han perduda.

Per això no ens podem quedar quiets. Ho explicava bé ahir en Josep Campmajó en una columna al Diari de Girona: el Parc Central i la seguretat de l’estació és un tema de ciutat i, per tant, ens hi hem de posar tots. I posar-nos-hi vol dir no aturar-nos, seguir amb les mobilitzacions i plantejar si ha arribat el moment de fer el pas endavant perquè ADIF no només ens vegi com una alcaldessa i un regidor que els visiten un dimarts al matí, sinó com un col·lectiu, com una ciutat unida i valenta que defensa allò que s’estima. Posem la demanda i baixem a les vies. Parlem el com i el quan però no podem tornar a fiar-ho tot a ADIF perquè sabem com ens maltracten. Aquesta ha sigut l’estratègia de «bona fe» dels últims sis anys dels governs de CiU però els resultats han sigut realment minsos. La setmana passada es parlava de «valentia», bé doncs ha tocat el moment de demostrar-la. En això: els i les cupaires hi serem sempre. Al costat dels veïns i al costat de la ciutat. A la barricada del Parc Central, allà on volem que ADIF no torni a decidir mai més res per nosaltres.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s