Irregularitats a la gironina

La setmana passada els Ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter feien una implosió controlada davant l’informe que detecta irregularitats contractuals permanents en la societat municipal de TRARGISA (sanejament i residus). L’alcaldessa Madrenas explicava que el document exposa de forma fefaent com hi ha hagut pràctiques irregulars durant anys en les contractacions laborals a l’empresa que porta la incineradora i la depuradora i que no descarta que la mala praxis hi fos en altres àmbits. Ho estudiaran de prop diu Madrenas. Bé, d’aquí uns mesos coneixerem l’abast de tot plegat, però a hores d’ara sabem que durant anys hem tingut una empresa municipal, que depèn directament d’una regidoria, on s’hi ha fet el que ha donat la gana a alguns gestors de la mateixa sense que ningú els controlés. Com a ciutats hem perdut recursos i hem tingut una empresa funcionant del revés durant una bona colla d’anys. Són fets contrastats que podrien acabar fins i tot als jutjats una vegada finalitzi el procés d’investigació intern.

Foto:ElPuntAvui

Com a CUP-Crida per Girona només podem dir que l’increment en la fiscalització i el seguiment d’allò que es fa des de les empreses públiques i la pròpia institució és un bon indicador democràtic. Ens n’alegrem. Ara bé, aquest indicador hauria d’anar acompanyat d’un altre que és l’assumpció de responsabilitats polítiques. I és que, com deia abans, les irregularitats constants i estructurals en la gestió de la depuradora i la incineradora no són noves sinó que venen de lluny. Unes irregularitats que durant anys han estat validades (ja sigui per acció o per omissió) en el seu consell d’administració presidit per membres de l’actual i l’anterior govern convergent (i també del tripartit). Per això, el més lògic seria que ara no només hi haguessin moviments necessaris en l’estructura tècnica de l’empresa municipal sinó que també la vessant política, de Govern, assumís la seva part de responsabilitat. O és que es pot governar la ciutat durant sis anys, com porta CiU fent a la ciutat, tenir un escàndol d’irregularitats d’aquest nivell i no assumir cap responsabilitat per no haver-ho evitat? Recordeu no parlem d’un error senzill de gestió, que tots els Governs en fan, sinó que estem parlant d’un desgavell considerables dins una de les empreses municipals més importants de la ciutat.

En el proper ple demanarem un gest d’assumpció de responsabilitats en el Govern però malauradament crec que hi haurà un bunquerització que difícilment farà que es mogui res. Serà una llàstima políticament parlant però ja hi estem acostumats. Fa uns dies, al Consorci de la Costa Brava, ens que gestiona el servei d’aigua als municipis de la costa, passava quelcom similar. Una auditoria mostrava irregularitats greus en la gestió, contractació i desenvolupament del consorci, la CUP la fèiem pública i, des del Consorci es canviava la figura del gerent. Una acció imprescindible que es quedava a mig camí ja que l’auditoria i la seva reelectura mostrava com no només hi havia mancances en l’àmbit tècnic sinó també en el polític. A hores d’ara no hi ha hagut encara cap canvi en l’aparell polític del Consorci Costa Brava ni tampoc està previst. És la vella lògica de tots els errors els assumeix el cos de tècnics mentre les medalles se les endú sempre el cos dels polítics. Tanmateix, si tant diuen voler esdevenir la Dinamarca del Sud d’Europa podrien començar per entendre que quan hi ha irregularitats d’aquest estil no només hi ha una responsabilitat tècnica sinó també política. La cultura del deixar pas, de saber quan, encara que no ho volguessis, has fallat i, per tant, de forma natural et toca renunciar. Un «fracàs» que hem d’aprendre a assumir i a digerir. Per sort, l’època en què les confessions ens eximien de tot ja ha quedat enrere. O això crèiem.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s