8 de març, reivindicació feminista i anticapitalista

L’origen de la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de la Dona Treballadora ens porta a diversos fets, com la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, o diversos incendis en indústries tèxtils nordamericanes que van acabar amb la mort d’un gran nombre d’obreres. Obreres com les de la Triangle Shirtwaist Company que, a més, havien destacat per la lluita per la millora de les condicions laborals, poc abans, al 1911. D’això crec que ja n’he parlat en alguna altra ocasió i possiblement és més que conegut per la majoria dels nostres lectors i lectores. Em sembla molt important destacar-ho, però, davant l’acte que enguany el govern sociovergent de l’Ajuntament de Girona, la Generalitat i la Diputació han previst per commemmorar aquesta diada. Sota el títol de l’”apoderament econòmic de les dones en l’actual mercat laboral” tindrem un col·loqui amb les intervencions de tres representants empresarials, entre les quals, un home. Em sembla poc més que una presa de pèl.

En primer lloc, el títol diria que és una burla a la dramàtica situació del mercat laboral actual amb retallades continuades de drets i en el qual les dones encara es troben clarament discriminades en molts sentits. Apoderament econòmic? Què carai és això? I si té a veure amb la capacitat de les dones a decidir en l’àmbit de l’economia, quin sentit té portar representants d’empreses a parlar-ne? No és absurd que parlem d’apoderament de les dones i portem un home a explicar-ho? (no ho generalitzeu a altres casos, estic parlant només d’això) És que l’”apoderament econòmic” de les dones ha de passar només per esdevenir empresàries o obtenir als càrrecs en determinades empreses? Aquest plantejament exclusivament empresarial del 8 de març m’indigna i més quan em venen el cap els fets que originen aquesta commemmoració. Les vagues d’obreres tèxtils de fa més de 100 anys sí que eren autèntiques mostres d’apoderament econòmic de les dones, perquè si una cosa apodera les dones econòmicament és sens dubte la lluita sindical contra el binomi patriarcat-capitalisme. Una mostra d’apoderament, serà, sens dubte, la manifestació, liderada per organitzacions feministes que lluiten cada dia, que recorrerà la ciutat mentre les altes esferes gironines s’autocomplauen fent i escoltant discursos sobre què canviar perquè res no canviï.

Per si això no fos prou, resulta que a més aquest acte institucional coincideix exactament amb el previst al Centre Cívic de Santa Eugènia organitzat per les entitats del barri i lligat a la presentació  de la Beca 8 de Març que dóna el mateix Ajuntament de Girona i que està prevista a continuació del primer. Deixadesa? Desinterès? desgavell intern o pols de poder al govern? Sigui el que sigui, és clar que la coincidència és un menyspreu tant a l’autora com al treball en si amb un títol prou eloqüent “Passat i present de les dones migrants a Girona: Un procés d’adaptació invisible”. Invisible. També des de la comissió d’igualtats de la CUP hem volgut abordar el tema de les dones migrants, per trencar estereotips i allunyar les nostres pròpies visions encara massa androcèntriques i etnocèntiques. Per això, demà dimarts escoltarem experiències de feminismes des del fet migratori i conversarem amb dones que han viscut un procés migratori propi o familiar i que viuen immerses en les seves pròpies lluites feministes quotidianes i intentarem traçar llaços i aliances perquè la lluita feminista és global i la unió fa la força. Valdrà la pena.

cartell-acte-8-de-marc

Fa uns dies en una conversa plantejàvem la necessitat de commemorar el 8 de març perquè malgrat la lluita feminista s’exerceix cada dia, en aquesta diada aconseguim que s’hi posi el focus mediàtic i això avui dia és clau. Precisament per això, 8 de març, dia de la dona treballadora, és un dia en què cal més que mai donar veu a les que no la tenen i reivindicar els drets de les dones, un dia per sortir al carrer i fer-nos visibles. Per això, sens dubte, jo seré al carrer i us animo a totes a sumar-vos a la manifestació que a les 19h sortirà de la plaça independència.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s