A les Gavarres caminem sense exèrcit

Escric aquestes paraules quan encara no sé com acabarà tot l’afer de les maniobres que l’exèrcit espanyol ha anunciat PER FAX que farà dilluns entre Girona i Celrà. El missatge críptic de l’alcaldessa de Girona que, quan es va saber la notícia quatre dies abans que els militars passegin per les Gavarres, tan sols va dir que «no volia precipitar-se» em va fer dubtar en primera instància. Posteriorment, Marta Madrenas va resoldre l’enclaustrament i, moguda per la creixent indignació social, va explicar que, per ella, les maniobres eren una irresponsabilitat i que havia enviat un requeriment al màxim responsable de l’exèrcit a la demarcació perquè suspengués (Tenir algun temps deturat el curs d’una cosa segons el GDLC) les maniobres. Un primer pas que malauradament es quedava a mig camí d’una resposta contundent com aquella que mereix una acció militar que altera els valors de la pau, de l’autonomia local i del dret a decidir, àmpliament compartits per les gironines i els gironins. Una resposta sense embuts que tindria, sens cap mena de dubte, el suport dels regidors d’ERC-MÉS  i la CUP-Crida per Girona que, amb aquests temes, sempre hi hem sigut.

militars

De fet, es fa inevitable establir la comparació amb la reacció que hi ha hagut per part de l’equip de govern de Celrà (CUP), amb el suport els partits a l’oposició ERC i PDECAT. A Celrà, també afectats per les maniobres, han decidit fer públic un ban de prohibició de les accions d’assaig bèl·liques i fer totes les accions possibles per impedir que l’exèrcit pugui fer els seus espectacles per les Gavarres tenint en compte que les institucions locals gironines han expressat pel dret i pel revés que l’única maniobra que n’esperem és la seva retirada. El govern de Celrà ha expressat el sentiment compartit de la immensa majoria de celranencs i celranenques, ha reivindicat la sobirania local, la tradició antimilitarista de la nostra comarca i, evidentment, la voluntat majoritària d’independentitzar-nos d’un Estat que només sap fer anar la repressió (i ara les perfomances militars) com a eines de «seducció massiva». Des del primer moment que va tenir constància de les idees de l’exèrcit ha alçat la veu i, fins i tot, ha organitzat una concentració municipal per rebutjar les maniobres militars. Determinació i no dubitació.

En aquest sentit, sóc del parer que l’única manera d’evitar que això de dilluns passi tal i com l’exèrcit vol és posar el conflicte sobre la taula i denunciar amb tots els ets i uts la indecència de tot plegat. No pas amagar el cap sota l’ala sinó denunciar-ho i explicar perquè n’estem farts d’aquestes actituds per part de l’Estat. Per això són tant importants els moviments que hi ha hagut en les últimes hores perquè totes les entitats civils, polítiques i socials de la ciutat i la comarca s’impliquin en aquest sentit. Col·lectius que fidels als valors de la pau i de la no violència no comparteixen la provocació de l’exèrcit espanyol i han anunciat un conjunt d’accions cíviques per aquest dilluns com ara les dues marxes populars que surten a les 8h des de la Plaça de l’Església de Celrà i des del Cul de la Lleona de Girona. Crec que la immensa majoria de gironins i gironines no volen que les Gavarres es converteixin en un assaig de no se sap ben be què dirigit per nostàlgics del Vietnam i d’entrar al mes de febrer a les ciutats catalanes. Per això la reacció i el suport de les institucions locals és tan important.

En tot cas, passi el que passi i hi hagi la implicació que hi hagi, el més important és que aquests dies siguem molts explicant la barbaritat que representa que l’exèrcit torni als nostres pobles, a les nostres ciutats. Que l’Estat només coneix la via de l’autoritarisme i la por i que nosaltres hi posem democràcia, fermesa i reivindicació caminant dilluns per uns camins que no són un camp d’entrenament de la Jaqueta Metàl·lica de Kubrick. Els camins de les Gavarres, terra antimilitaritzada, volgudament compartida, no frontera de res, espai de vivències i no de violències. Per sintetitzar: que se’n vagin.

Postadata: L’Estat espanyol es va gastar el 2016 més de 17.000 milions d’euros en el pressupost de defensa i l’exèrcit. La quantitat és equivalent a uns 377 euros per ciutadà de l’Estat. Cultura de la pau, en dèiem.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s