Azuqueca de Henares referent

L’Ajuntament d’Azuqueca de Henares va decidir posar-se al costat dels seus ciutadans i plantar cara al banc. Per això, va promoure una demanda col·lectiva d’afectats per la clàusula sol en hipoteques contra diverses entitats bancàries. Ho va fer representant 179 famílies del municipi i la justícia li ha donat la raó. A principis d’any diverses sentències favorables han declarat la nul·litat de les clàusules sòl i han condemnat les entitats demandades a la devolució de totes les quantitats percebudes de forma indeguda des del primer dia més els interessos legals i a assumir les costes processals.

La pregunta és: si ho ha fet Azuqueca perquè no ho podem fer a Girona? Arran de les diverses sentències aprovades en un sentit similar, ja fa uns mesos vam proposar a la taula d’habitatge més proactivitat en el suport a persones afectades per clàusules abusives, demanàvem que des de l’Ajuntament s’organitzés una xerrada informativa i es facilités la presentació de demandes als bancs. No ens en vam sortir, des de l’oficina d’habitatge es va enviar una carta a les persones que tenien a la base de dades informant de la possibilitat de reclamar, això és tot. L’oficina d’habitatge no té recursos per més, cert, tan cert com que des del govern sociovergent no se n’hi volen destinar més i menys si això comporta enfrontar-se als bancs.

Però a aquestes sentències s’hi han sumat darrerament dues sentències claus de la mà del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Dues sentències que reafirmen la línia empresa a Azuqueca de Henares, entre d’altres, i declaren abusives sense possibilitat de recorre-hi les clàusules sòl, d’una banda, i les clàusules de venciment anticipat, de l’altra. Dues sentències que obren la possibilitat de reclamar a milions de persones que han signat una hipoteca i especialment a aquelles que s’han vist immerses en un procés d’execució hipotecària. Dues sentències que han obligat al govern espanyol i els bancs a moure fitxa buscant vies de solució alternatives a la judicial.

pah Però, és aquesta la millors estratègia per fer front als abusos bancaris? Ens hem de refiar ara d’aquells que ens han estat negant els nostres drets reiteradament fins que no han tingut més remei que acceptar-ho? Perquè si els bancs han estat utilitzant fins ara la justícia a favor seu, no podem també utilitzar-la ara nosaltres a favor nostre? Però com? Aquesta és la pregunta. Posar una demanda judicial fa respecte sobretot per la majoria de persones que no estem acostumats a moure’ns entre advocats i sales de justícia. Per això, és important la força del col·lectiu i per això des d’Independents per Salt i la CUP-Crida per Girona hem decidit tirar pel dret i impulsar allò que l’Ajuntament no està fent. Per això aquest dissabte hem organitzat una xerrada on esperem que vingueu totes i tots aquells que teniu una hipoteca signada sigui recent o de fa anys, hàgiu viscut un procés d’execució hipotecària o no. Us informarem del que diuen les sentències europees sobre clàusules abusives, del que comporten i de com podeu exigir que se us retorni allò que mai us haurien d’haver tret. Us explicarem les diferents vies de reclamació i tot allò que cal tenir en compte i us oferirem un espai per compartir els vostres dubtes perquè junts és més fàcil. Serà dissabte a les 17h a l’auditori de la Coma-cros de Salt. Veniu i plantem cara als bancs!


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s