Feminisme és la idea radical que les dones som persones.

Feminisme és la idea radical que les dones som persones. Això deia molt encertadament Àngela Davis, una frase d’aquestes que amb poques paraules volen dir tantes coses! M’ha vingut al cap avui després de llegir un nefast article al Diari de Girona qüestionant el feminisme i el pla de gènere municipal. La gota (en aquest cas més aviat ruixat) que fa vessar el vas després que ahir es fessin públiques dues noves agressions masclistes a la ciutat amb un tractament informatiu excessivament tendenciós.

Em preocupen molt les agressions masclistes que hi ha hagut en els darrers mesos a Girona, sovint en ple carrer però em preocupa tant o més la misogínia que impregna les notícies que en parlen. L’existència d’agressions dificulta i limita la llibertat de moviments de nenes i dones generant més desigualtat entre sexes. I em preocupa veure la poca capacitat de reacció de les administracions competents. Ahir mateix parlava amb una alumna de la UdG perplexa pel fet que tot i l’episodi d’agressions masclistes que es van viure fa uns mesos al campus del Barri Vell no havien percebut cap millora en termes de seguretat. Ens cal introduir la perspectiva de gènere a les polítiques d’urbanisme i seguretat de forma urgent. La iniciativa en aquest sentit en el pla especial de la Devesa va ser positiva i interessant i les propostes en aquesta línia que existeixen en el pla municipal d’igualtat de gènere apunten cap al bon camí. També, però, cal reaccions ràpides que donin seguretat a aquelles qui l’han perdut per evitar que siguin una vegada més les víctimes (reals o potencials) les qui hagin de modificar els seus hàbits per culpa d’una societat patriarcal que les violenta.

16195303_1168431333278087_948445616761749026_nLa ignorància masclista que exhibeixen alguns opinadors impunement als diaris locals només ha de portar-nos a reafirmar-nos d’avançar en aquest sentit. Per això caldria una resposta contundent del govern municipal en forma de campanya contra el masclisme sigui en forma d’agressions físiques com d’article. Com deia, és preocupant que el tractament informatiu d’una agressió faci èmfasi en elements com el possible consentiment o  insinuï la possibilitat d’un pacte o deute pendent entre agressors i agredida. I és preocupant que es filtrin des dels mossos d’esquadra aquest tipus d’informacions. Si hi ha consentiment, no hauria de ser notícia, i si no n’hi ha, no s’hi val a relativitzar l’agressió amb tot de supòsits no confirmats. Una vegada més qüestionant el relat de les dones que s’atreveixen a denunciar quan és sabut que la lacra real no són les denúncies falses (que representen només un 0,006%!!!) sinó el fet que moltes dones no gosin fer-ho per por a l’agressor, per por a no disposar del suport institucional necessari per fer front al que la denúncia implica i per por també a ser qüestionada i a la manca de suport de l’entorn més proper. Unes pors ben reals que són el que realment ens hauria de preocupar. Avui, el feminisme sortirà al carrer per dir prou, cap agressió sense resposta, però també cal i esperem una resposta des de l’Ajuntament.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s