El primer, ordinari, de l’any.

Girona. Ple ordinari de febrer a Girona. Fotos de l'alcalde Albert Ballesta parlant amb regidors abans de l'inici del ple.
Quim Puig / El PuntAvui

Del ple de dilluns passat caldrà parlar-ne en més d’un article perquè vam tocar uns quants temes als quals val la pena entrar-hi a fons. Com de costum però també va incloure unes quantes petites perles que cal explicar.

Previ al mateix inici del ple vam gaudir d’una declaració institucional que comptava amb el suport de tots als grups per adherir-nos a l’any Bertrana que reconeixerà la tasca tan de Prudenci com d’Aurora en la cultura gironina. En la declaració s’apuntaven un munt d’actes que valdrà la pena no perdre’s.

Ja al ple, l’ordre del dia era extens tot i que de mocions només vam debatre’n una, la nostra. Això sí, molts punts de tràmit i alguns que no haurien de ser-ho però passaven com a assabentats. Aquest va ser el cas del Pla d’Igualtat de Gènere que, tot i no ser el pla ideal és un pas endavant en polítiques de gènere a la ciutat sobretot per l’aprofundiment que suposo en termes de transversalitat i compromís de les diferents àrees de treball per la igualtat de gènere. Ens hauria agradat que fos formalment un punt de ple però diverses circumstàncies van impossibilitar-ho, haurem d’evitar que es repeteixin situacions similars que poden buidar de contingut polític els plens que realment són els màxims òrgans de decisió democràtica de què disposa l’ajuntament.

El primer punt que es va portar a votació va ser l’aprovació de l’ordenança de serveis funeraris on vam fer una abstenció necessàriament molt crítica. Aquest és sens dubte un dels punts que mereixerà una explicació a part. Darrere d’aquest, un reguitzell de propostes d’acord de la comissió informativa d’hisenda i règim interior, entre les quals m’agradaria destacar-ne 3. En primer lloc la d’allargar la cessió d’un espai públic al Centre Verd SA en un any i dos mesos. La demagògia utilitzada en la resposta de la regidora Planas apel·lant als llocs de treball que ocupa aquesta empresa no pot amagar de cap manera 2 elements claus: 1- la mala gestió feta des del govern en aquest assumpte pel fet que quedés aturat mentre CiU feia caramboles per trobar substitut/a a l’exalcalde Carles Puigdemont.  2- les facilitats absolutes a canvi de res a què ens té acostumats aquest govern amb les empreses privades. No és admissible que es cedeixi un espai públic considerat espai verd a una empresa sense que ni tan sols li fem pagar unes taxes. En segon lloc, l’acceptació de la cessió d’ús d’espais de la Casa de Cultura. Acceptem l’espai però encara no tenim data ni partida per traslladar-hi de la Biblioteca Ernest Lluch ni resposta a la demanda del barri del Pla de Palau per disposar d’un punt de lectura al barri quan això passi. Quan no prioritzem aquest projecte, la cultura de base perd pistonada. I en quart lloc l’aprovació de l’actualització de la relació de llocs de treball en base als acords presos en una acta de reunió. El sorprenent del cas és que l’acta afirma unanimitat en diversos punts mentre que representants dels treballadors presents a la reunió no tan sols no reconeixen sinó que han presentat informes contraris als mateixos. Sens dubte, les mancances de la relació de llocs de treball així com les relacions del govern amb els i les representants dels treballadors i treballadores, també mereixen que algun dia les tractem amb detall.

També vam tenir una proposta que entrava d’urgència i significa un primer pas de cara al pla especial de la devesa. Un pas que posa a la pràctica amb un canvi de planejament allò que ja es va acordar fa uns anys arran d’una moció de la CUP per blindar la no construcció d’un pavelló a la Devesa i incloure el vial perimetral com a zona verda integrada al parc.

La moció de la CUP per a la reforma del reglament de la participança amb un retallada imposada per l’equip de govern per tal de donar-hi suport va anar endavant. Treballarem perquè es faci realitat i perquè, tot i l’interès del govern per no incloure el compromís d’implicar la ciutadania en el procés, es prevegi la participació ciutadana en la reforma tenint en compte el contrasentit de que no fos així.

Per acabar el ple, part de control i un torn de precs i preguntes amb una bona colla de respostes tèbies per part del govern. Per mi, les més destacables la del regidor Berloso afirmant que considera la taula per la municipalització de l’aigua un mer espai de seguiment i que no té data prevista per la propera reunió, i la de la regidora Muradàs donant suport al Departament en la proposta d’ampliació i desdoblament de l’IES Ermessenda en el que és un clar incompliment de la moció presentada pel MUCE i aprovada per unanimitat que el demanava era un nou institut.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s