En participació ciutadana, cal avançar.

En la negociació del ROM aprovat recentment a l’Ajuntament de Girona, vam trobar una barrera permanent a incloure-hi aspectes de participació ciutadana, l’argument és que aquests calia desenvolupar-los en un reglament a part. Som conscients que aquesta no és segurament una prioritat del govern i per això hem assumit la tasca de posar-lo sobre la taula. És per aquest motiu que al ple de dilluns que ve portarem a debat una moció per iniciar la reforma del reglament de la participança. El Reglament Regulador de les Institucions de la Participança i de la Gestió de Conflictes va ser aprovat l’any 2005 impulsat principalment per Francesc Ferrer com a Tinent d’Alcalde de l’àrea de Participació i Relacions Ciutadanes per ERC.

imagesTot i l’impuls inicial i el fet que fos un avenç important en termes de participació ciutadana a la ciutat, moltes de les formes de participació i gestió de conflictes previstes han estat escassament utilitzades i amb l’entrada al govern de CiU quasi m’atreviria a dir que ha caigut en l’oblit. Al mateix temps, és cert, que en aquests anys s’han desenvolupat i/o utilitzat mecanismes de participació ciutadana al marge del reglament, aquest és el cas dels pressupostos participats, de l’augment de consells o taules municipals o altres processos participatius que han tingut lloc per a la definició de propostes per la ciutat, aquest és el cas per exemple del procés participatiu per definir el projecte del Modern, els diversos processos participatius a l’entorn de la Devesa o els realitzats per elaborar el Pla de la Infància i l’Adolescència per anomenar-ne alguns. No tots ells han estat reeixits i nosaltres mateixos hem criticat alguns dels mateixos per fer-se més de cara a la galeria o per justificar decisions ja preses que no pas amb la intenció d’implicar la ciutadania d’una forma clara i profunda en la gestió i els projectes municipals.

El cas és que actualment ens trobem amb un reglament que entenem que és l’eina on incloure tots aquests aspectes de participació ciutadana que no han tingut cabuda al ROM però que cal adaptar a la realitat i a les necessitats actuals de la nostra ciutat. És el moment doncs, de recapitular les diferent eines i mecanismes de participació previstos, valorar-ne la seva utilitat al llarg d’aquests anys, revisar els processos i eines utilitzades de forma puntual o estable i crear una estructura de participació realista però ambiciosa per continuar avançant en la participança a nivell municipal.

És en aquest sentit que la moció presentada proposa d’una banda iniciar aquest procés de reforma preveient mecanismes de participació en el mateix i portar-lo a ple abans de finalitzar l’any 2017 i, de l’altra, el compromís de, un cop aprovat, difondre i promoure la utilització del reglament per part de la ciutadania i les entitats gironines. Al mateix temps arran del treball fet amb el ROM, la revisió de la pràctica de la participació ciutadana en els darrers anys i l’estudi d’alternatives, des de la CUP-Crida per Girona ja hem posat una sèrie de propostes sobre la taula d’entre les quals destaquen: apostar per les audiències públiques; crear un consell de ciutat que fiscalitzi l’actuació municipal; estipular la celebració de consultes ciutadanes per a grans temes; replantejar l’actual sistema de pressupostos participats; garantir un major protagonisme de la ciutadania i de les entitats en les sessions plenàries; o promoure l’impuls d’iniciatives ciutadanes, entre altres.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s