Pressupost municipal: ni en el fons ni en la forma.

moneySi no hi ha canvis importants d’última hora, i això és poc probable, dilluns que ve els quatre regidors i regidores de la CUP-Crida per Girona votarem que no als pressupostos del govern municipal. Ho farem tan pel fons com per la forma. Pel que fa a la forma és evident que el govern sociovergent compta fer valdre una vegada més la majoria de què disposa i no s’ha esforçat gens a buscar suports per ampliar-la. El fet que ens fessin arribar la proposta de pressupostos tot just el 23 de desembre i el dia 9 ja es portin a votació amb totes les festes nadalenques pel mig ho evidencia, i també ho fa que decidissin presentar-los primer a la premsa que a l’oposició. Però encara més important és el fet que no hi ha hagut cap espai perquè la ciutadania pugui dir-hi la seva. Com explicàvem fa poc en aquest bloc, ja ha fet un any que es va aprovar una moció que plantejava la necessitat de reformular els pressupostos participats, calia fer tot un treball durant el 2016 per fer una proposta de pressupost participatiu més ambiciosa i que permetés un procés participatiu a l’entorn del mateix amb la ciutadania previ a la seva aprovació. No s’ha fet ni un pas en aquest sentit i la fórmula prevista pels pressupostos participats pel 2017 és exactament la mateixa. De moment, no tenim ni tan sols sobre la taula el compromís de realitzar una audiència pública informativa sobre els pressupostos. L’aprofundiment democràtic en l’elaboració dels pressupostos és sens dubte un requisit indispensable perquè des de la CUP ens poguéssim plantejar un vot favorable a qualsevol proposta.

Pel que fa al fons, la proposta que ens han presentat és absolutament continuista i queda molt lluny de ser transformadora d’un model caduc que genera desigualtat i pobresa en molts sentits. Genera pobresa cultural quan l’àrea de cultura es veu absolutament hipotecada per la compra del fons Santos Torroella o la marca ciutat de festivals, oblida la creació cultural, menysté la cultura popular i abandona l’aposta per fer arribar la cultura als barris. Genera pobresa educativa quan en l’àrea d’educació les úniques partides que augmenten són la de neteja d’edificis i la del lloguer de l’edifici Bisbe Cartanyà que no ens pertoca mentre moltes altres pateixen ajustos. Genera pobresa esportiva quan lluny de potenciar l’esport de base augmentem la despesa en el conveni per l’estadi de Montilivi d’ús exclusiu per un club de futbol professional. Genera pobresa econòmica quan l’augment en ocupació és mínim i no hi ha cap aposta pel foment de l’economia social i cooperativa que genera ocupació i una distribució de la riquesa molt més igualitària. Genera pobresa habitacional quan tot i ser conscients de les deficiències en habitatge públic per lloguer social  no es preveuen recursos per capgirar aquestes mancances. Genera pobresa democràtica quan l’àrea de participació es manté com una de les que té una dotació de personal i un pressupost més minso. Podria posar molts més exemples d’un pressupost de petits ajustos on només es perceben canvis substancials en algunes àrees on ha canviat el regidor o regidora al capdavant, canvis que, d’altra banda, majoritàriament venen a reafirmar un model que té poc de justícia social i menys de transformador.

Conscients del poc interès del govern per acollir propostes de millora per part de l’oposició, no deixarem de posar sobre la taula les nostres propostes, aquelles que van tenir el suport de més de 5000 gironins i gironines perquè encara avui estem convençudes i convençuts que són aquests propostes rupturistes i de canvi de model les que ens han de portar a una Girona socialment més justa, més respectuosa amb el medi natural i més igualitària i més rica en molts sentits.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s