Crònica 30: El ple de lluïment de Noguer i Piñeira

El ple de la Diputació d’ahir va començar de forma especial. El president, convalescent d’una malaltia, no hi era i els diputats i les diputades fèiem un minut de silenci en record a les víctimes de Berlín, Ankara i Zurich (i oblidant-ne d’altres tant o més properes). A partir d’aquí el procediment ja va ser l’estàndard malgrat l’absència del President feia que els vicepresidents Miquel Noguer i Albert Piñeira se sentissin més lliures per fer intervencions. Només cal recuperar la gravació del Ple per veure com el mateix Piñeira preferia atacar la CUP que reconèixer que el seu grup (CiU) té un problema amb la igualtat efectiva de gènere ja que dels 14 diputats a la institució, només 2 són dones i, a més a més, tenen responsabilitats menors ja que pràcticament no han intervingut en cap plenari. De fet, la presidència i les quatre vicepresidències actuals de la Diputació les ocupen totes homes. Fets sobre els quals Piñeira, alcalde també de Puigcerdà, va preferir no opinar ni fer cap autocrítica. Ja se sap que els privilegis són sempre molt llaminers.empresaris

El debat sobre la igualtat i la violència de gènere, però, no va ser casual. Va aparèixer gràcies a una moció presentada per la CUP, amb el suport de la resta de grups, que reclamava polítiques i recursos per fer front a la discriminació estructural que pateixen les dones a les nostres comarques així com reactivar els mecanismes interns de la Diputació per fer efectiva la igualtat de gènere. Bones paraules i bones intencions, just l’endemà que Victòria Bertran, metgessa de família, fos assassinada pel masclista del seu marit, i periodista, Alfons Quintà. Ara caldrà que tot plegat no s’ho endugui el vent. Una exigència que farem en paral·lel al compliment dels compromisos de la moció sobre pobresa energètica que va presentar Independents de la Selva i que va ser aprovada per unanimitat després que, des de la CUP, incloguéssim partides concretes en el redactat. Amb la moció millorada amb propostes com ara crear línies de subvenció de formació per a ajuntaments o de creació d’oficines específiques per fer suport a les persones víctimes de pobresa energètica, la Diputació té camp per córrer. Un 2017 per complir allò que ahir van ser paraules i vots.

La sessió, més enllà de les propostes presentades per l’oposició, era de tràmit. Només les fitxes dels treballadors, i les subvencions esportives i mediambientals van generar un cert debat. Això i, com és habitual, les preguntes cupaires sobre temes que sovint són més oblidats. I aquí vaig posar la directa. D’una banda, amb el fet que no hi hagi un registre complert sobre qui agafa els cotxes de la Diputació que ha permès, per exemple, que sigui impossible saber a quin “polític” li van posar una multa a la Guingueta d’Ix el dissabte 3 d’octubre al matí per valor de 144 euros que hem pagat com a Diputació. En segon lloc, amb el fet que només en l’últim mes Presidència ha donat a dit 90.000 euros a associacions d’empresaris per organitzar esdeveniments diversos amb un retorn més que qüestionable. Sempre subvencionem als mateixos. La lògica perversa. Per dimensionar la xifra, el que s’ha donat en un mes a les associacions empresarials per premis i gales és 6 vegades més que el que rep la Coordinadora d’ONG’s Solidàries gironines en un any per recolzar la seva activitat en projectes de desenvolupament o dos vegades el que rebrà “a dit de Presidència” qualsevol municipi de les comarques gironines en quatre anys. Il·lustratiu. Prioritats.

Finalment, el tema estrella. El del Consorci de la Costa Brava, l’ens que gestiona l’abastament d’aigua als municipis del litoral gironí. Aquí, malgrat existeix una auditoria que explica i bé com la gestió de l’ens ha sigut irregular en benefici de les empreses privades a través de recursos públics, els vicepresidents Noguer i Piñeira es van negar a acceptar que calia un canvi en la direcció. Van parlar d’un pla d’actuacions per millorar el Consorci que, segons ells, poden liderar les mateixes persones que han conduït l’ens a l’opacitat i el descontrol més absolut. Una lògica que espanta, tu. Els responsables del sarau seran els responsables de la solució? Incomprensible. Privilegis  i persones que alguns no volen tocar malgrat han gestionat un dels ens més importants de la demarcació de forma nefasta. El govern dels millors ens van voler fer creure fa uns anys. Com un terrós de sucre, el mite es desfà, per inconsistent i per antagònic a la realitat.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s