Crònica 29: D’aquesta aigua no en volem beure

Fa uns dies la CUP feia pública l’auditoria sobre el Consorci de la Costa Brava, l’ens que gestiona l’aigua dels municipis del litoral gironí. L’informe, que ni el Consorci ni la Diputació havia volgut penjar als respectius webs, exposa la situació greu que viu aquest ens que mou centenars de milers d’euros cada any i es responsabilitza que les aixetes tinguin aigua quan els gironins i visitants de la costa en necessiten. No són, doncs, opinions dels cupaires. Són informes d’auditors i professionals que alerten que durant els últims anys, el Consorci, ens públic, ha estat donant diners a empreses concessionàries mixtes (público-privades) per fer inversions en el sistema d’aigua sense que hi hagués establert un sistema de control de les mateixes. De fet, en alguns casos, no hi havia ni un pressupost aprovat dins el mateix Consorci. I no parlem de la xocolata del lloro, sinó de desenes de milers d’euros públics que s’han transferit a la part privada sense els mecanismes que garanteixin que les inversions posteriorment s’acaben fent. És bàsicament un espoli d’allò públic cap a les butxaques privades. Un festival. Democràcia made in Costa Brava.

I no ens quedem aquí. L’auditoria ressalta fins a 25 pràctiques irregulars en tan sols un any. D’aquestes, algunes expliquen com entre tots hem pagat per concepte de lloguers de locals que no s’han arribat a llogar mai o que es fan contractacions menors que, d’acord amb els procediments legals, haurien de ser estructurals i a través de concurs públic. Una gestió pèssima. Una situació greu que va ser recollida per la majoria de mitjans d’informació però que ha provocat la quantitat exacte de zero canvis. La impunitat segueix sent absoluta. El president del Consorci, Carles Páramo, va reconèixer que hi havia marge per la millora, que no s’havien fet les coses prou bé, però alhora no va anunciar cap canvi de fons per poder fer creïbles les seves paraules.De fet, Páramo va arribar a dir que no havien presentat al·legacions per rebatre la informació perquè és “cosa dels tècnics” i ell no en coneixia tots els detalls. Declaracions del màxim responsable polític de la gestió de l’aigua a la Costa Brava. Poc que anem bé.

Davant de tot això, la pregunta sembla més que òbvia: Pot continuar la mateixa direcció després d’aquest informe? Ningú ha d’assumir responsabilitats? La notícia va durar 24 hores. La resta de partits, la majoria amb responsables que han participat i/o participen del Consorci, han practicat el silenci. Un silenci que només es pot interpretar, en aquest cas, com a complicitat. I és una llàstima perquè com a CUP encara estem massa sols al vaixell de la transparència, el canvi i la gestió democràtica lliure d’opacitat.

I al voltant de l’aigua fa massa anys que la gestió és ben tèrbola. Ho sabem a Girona ciutat on el màxim dirigent de l’empresa mixta d’aigües (dirigent alhora d’una companyia privada) està essent investigat per malversació de fons. Ho sabem a nivell català on són cada vegada més els municipis que fan de la recuperació de la gestió de l’aigua una de les seves prioritats polítiques quan veuen com la part privada n’ha fet un negoci descarat a través de l’opacitat i la bona fe de les institucions públiques. I aquí hi ha noms i cognoms que han sucat i molt d’aquest entramat. Evidentment. Els guanyadors del sistema actual, cognoms, alguns històrics i d’altres menys, que ressonen a les parets del poder per sobre la Tordera. I algun dia esperem no quedar sols explicant-ho tot. No només perquè la gent té dret a saber allò que durant anys han volgut amagar, sinó perquè els gironins i les gironines tenen dret a tenir un servei públic d’aigua que no depengui dels negocis de poca gent que, evidentment, no tenen al cap a l’aigua sinó a l’olla dels beneficis. Ara és l’hora de deixar de fer silenci i ser autèntics militants de la transparència, la política pública i la democràcia. També quan parlem d’aigua. I en aquesta barricada hi som i hi serem.


lluc  @llucsalellas


Un pensament sobre “Crònica 29: D’aquesta aigua no en volem beure

  1. […] Finalment, el tema estrella. El del Consorci de la Costa Brava, l’ens que gestiona l’abastament d’aigua als municipis del litoral gironí. Aquí, malgrat existeix una auditoria que explica i bé com la gestió de l’ens ha sigut irregular en benefici de les empreses privades a través de recursos públics, els vicepresidents Noguer i Piñeira es van negar a acceptar que calia un canvi en la direcció. Van parlar d’un pla d’actuacions per millorar el Consorci que, segons ells, poden liderar les mateixes persones que han conduït l’ens a l’opacitat i el descontrol més absolut. Una lògica que espanta, tu. Els responsables del sarau seran els responsables de la solució? Incomprensible. Privilegis  i persones que alguns no volen tocar malgrat han gestionat un dels ens més importants de la demarcació de forma nefasta. El govern dels millors ens van voler fer creure fa uns anys. Com un terrós de sucre, el mite es desfà, per inconsistent i per antagònic a la realitat. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s