Madrenas i la improvisació a Santa Eugènia

La setmana passada l’alcaldessa Marta Madrenas feia públic el compromís de tornar a deixar una sola regidoria de barri a Santa Eugènia de Ter. Nou mesos després d’accedir al càrrec i decidir que separava la regidoria de Santa Eugènia de la de Can Gibert, l’alcaldessa explicava que ha pres la decisió d’unir-les pel mateix propòsit que les va separar: potenciar el sentiment eugenial (sic). És allò de fer-ho pel poble però sense el poble. Ara sí, amb unes condicions objectives calcades a les del març, Madrenas ha fet cas al veïnat i ha rectificat encara que, per art de màgia, s’ha estalviat l’autocrítica. No fos cas que al segle XXI reconeguéssim algun error. Ens mostréssim humans. No, l’alcadessa ha de fer veure que tot ho fa bé. Girona emociona i el Govern ho broda. I ella encara més.

Foto: Eldimoni.com
Foto: Eldimoni.com

Sovint, però, la realitat xoca amb la voluntat. I l’error de fa nou mesos ha sigut tant evident que ara Marta Madrenas rectifica i aprofita, amb el propòsit de diluir l’esmena, per anunciar partides pressupostàries per la reconstrucció del Pont del Dimoni. Lliçó comunicativa magistral. Sens dubte. Canviar el focus de la notícia perquè ningú parli del fet originari malgrat ella mateixa va ser qui va provocar els canvis al mes de març amb la separació de l’interlocució entre Santa Eugènia (i les seves entitats que sempre han treballat conjuntament) i l’Ajuntament. L’operació, recordem-ho, va consistir en posar Narcís Sastre (PDECAT) pels afers estrictes de Santa Eugènia i Sílvia Paneque (PSC) pels de Can Gibert. S’esberlava el funcionament òptim d’un poble que es reivindica des de fa anys. Des del primer dia, com a CUP-Crida per Girona vam denunciar que aquesta era una de les males conseqüències de l’acord entre CiU i PSC fet únicament en base a quotes de poder; sense programa. Un acord basat en repartir-se poder i àrees de la ciutat, però amb zero voluntat de cooperar. I, com sap tothom, l’acord incloïa l’exigència del PSC de quedar-se aquelles zones de la ciutat on encara obté vots i mantenir-hi així la seva històrica política clientelar. Dit i fet.

Les coses s’han de poder explicar pel seu nom. I aquesta és una constatació que en l’àmbit polític i comunicatiu municipal tothom sap. Només cal explicar-ho i veure quina reacció té l’equip de govern. Nervis i més nervis. Ara, però, i com que els problemes estructurals de Santa Eugènia no s’afronten amb la urgència i l’eficiència que pertocaria, Madrenas ha decidit fer un cop de timó. Canviar el rumb i situar-se a la casella de sortida. Benvinguda rectificació i benvinguda reivindicació del sentiment de poble eugenial. Fa mesos que venim reclamant canvis i moviments i aquest, anunciat uns dies abans que acabi l’any, en pot ser un de bo. Una esmena al propi cartipàs de govern que no ho soluciona tot. Com tampoc ho farà la demandada reconstrucció del Pont del Dimoni. Ara bé, sí que avancen en una línia pertintent que cal que es concreti amb una reversió de les inversions centralitzades i l’excessiva priorització del turisme com a monocultiu discursiu i polític a la ciutat. Ara que discutirem de pressupostos, sortirà molt la idea que la caixa i les polítiques municipals no són una butxaca sense fons, sinó que només entenen de prioritats. I els barris, i Santa Eugènia, haurien de ser al principi de la llista. I no pas al final. Com encara passa.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s