Plaça Espanya: una estació de girocleta?

Plaça Espanya. Sí, la (no) plaça que tenim entre la carretera Barcelona i l’estació de trens. Allà on avui hi ha l’estació d’autobusos i fa uns anys hi havia l’antiga màquina del carrilet, reclosa des que CiU va prioritzar el monòlit de 75 anys de Manaies al costat de l’edifici de Santa Caterina. Plaça Espanya. Sí, aquell mur infranquejable que divideix encara més el barri de l’Eixample amb el de Sant Narcís. O el de Sant Narcís amb el de l’Eixample. L’ordre dels factors no altera els resultats. Una plaça que, si tot va bé, recuperarà la seva lliure disposició quan a mitjans de l’any vinent s’inauguri l’estació subterrània d’autobusos. Una nova realitat que no és ni passatgera ni menor. Per això, dilluns al ple vam decidir preguntar al Govern quines idees tenia al respecte d’aquesta plaça de nom poc socialitzat.Girona: Actual estació d'autobusos de Girona, a tocar de l'estació del TAV i de Renfe. Ja que ara es coneixerà el projecte de l'estació subterrània de busos. z Careto: No 532#Manel Lladó

En la nostra intervenció vam aprofitar l’avinentesa per recordar l’acte electoral que vam fer les candidatures al barri de l’Eixample abans de les eleccions del 2015. Allà, l’aleshores alcalde Carles Puigdemont es va comprometre a fer un projecte participatiu amb els veïnat de l’Eixample i també amb el de Sant Narcís per definir el futur d’aquesta zona de la ciutat. Ho va repetir diverses vegades i la resta de candidats vam donar suport a la idea. Hi havia unanimitat. Precisament per això aquest dilluns vam preguntar com es perfilaria aquest procés participatiu per imaginar i decidir la futura plaça tenint en compte que som a tocar de la data. La resposta per part del regidor d’urbanisme, Joan Alcalà, no només va quedar lluny de les expectatives sinó que va ser una mostra de la poca intenció que tenen de complir els compromisos presos durant la campanya respecte un espai tan central a la nostra ciutat.

En Joan Alcalà va dir que ben mirat el procés participatiu no calia perquè tenint en compte que una part dels terrenys són privats no tindríem gaire sobre què debatre. De fet, de forma explícita va arribar a dir que bàsicament el que calia decidir era on aniria l’estació de la Girocleta i no gaire res més. La resposta va ser, doncs, realment preocupant. No només perquè altera els compromisos presos en campanya, sinó perquè mostra la idea i el fons del regidor d’urbanisme de l’Ajuntament. Davant de la remodelació d’una de les places centrals de la nostra ciutat, CiU i el PSC creuen que no cal parlar, ni dialogar ni tan sols plantejar un projecte que alteri la divisió Est-Oest que segueix perpetuant l’actual distribució urbanística.

Sí, és així de trist. La no política permanent. La no voluntat de pensar com volem que sigui la ciutat d’aquí 10 anys. Quins canvis cal fer-hi i com trencar les dinàmiques que tenim instal·lades que ens desagraden. Pensar en les places, en l’espai públic, en com volem que siguin espai de trànsit, trobada i cooperació. En recuperar-les. I en fer-les espai per a tothom. Avui la Plaça Espanya no compleix cap d’aquests requisits. Tenim feina i alguns la volem fer. Proposar i debatre. D’altres, els teòricament responsables, en canvi, ho redueixen tot a una simple decisió d’estació de Girocleta. Quin (des)govern.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s