Les Fires, el nostre final d’estiu

Avui comencem les Fires. L’última setmana de l’estiu gironí. A partir d’aquesta tarda ens trobarem als carrers del centre de la ciutat. Molts passejos, volts per les atraccions amb els més petits i vespres i nits que s’allargaran a l’espai de la Copa amb bona música i unes barraques que funcionen gràcies al voluntariat de centenars de gironins i gironines. Però, per sort, cada any els espais on fem Fires s’amplien. Passa per la voluntat a mig gas que sigui així del Govern i sobretot perquè les entitats de la ciutat se n’encarreguen de projectar noves activitats a tants indrets com poden. Penso en els Marrecs, protagonistes especials enguany amb el seu pregó, que omplen de castells tants racons del Barri Vell com són possibles, en els Diables i la Fal·lera que combinaran barraca alhora que repartiran arreu adrenalina i balls de cultura popular. I, evidentment, amb les dissetenes Fires Populars que coordinen l’Ateneu 24 de Juny, el Casal Independentista El Forn i Rise Up i amb la nouvinguda «Mosquejada», proposta de barraques autogestionades i anticapitalistes, promoguda pels tres centre socials okupats de la ciutat. I el Corremosques, la Bateria de Girona, la baixada d’andròmines dels caus i tot i més.

fira_sant_narc_s
Foto: Descobrir.cat

Ens vénen dies de gaudir d’una ciutat viva, activa i que desborda ganes de gresca. Deu dies que transformen la ciutat per bé. Fa una setmana que a Girona l’atmosfera ja ha pres un cos diferent. Es respira que vénen moments estimats per tots i totes. Moments en què ens trobem, ens saludem, parlem i somriem. Compartim els carrers i les places com a espais públics on tot és possible i sobretot ens recuperem els uns als altres. Retrobades d’instituts, escoles, colles i molts records de tot allò que ens ha passat durant molts anys a recés dels plataners de la Devesa. De petits a la tarda i de més grans a la nit. Venen dies que serviran per recordar que els vells de la tribu vivien les Fires a la Gran Via Jaume I quan Girona encara era un poble gran on tothom es reconeixia. I els escoltarem, com no pot ser d’altra manera. D’ells només en podem aprendre. Però el més important de tot és que aquest serà també el primer any de Fires per molts infants acabats de néixer o per desenes de persones a la ciutat que han esdevingut els nostres nous veïns. Obrim-los les portes d’aquest comiat d’estiu compartit.

Per molts, però, aquests seran dies que es viuran amb el regust agredolç d’una crisi que és estructural, d’un Mar Mediterrani que Europa ha permès que es converteixi en un cementiri i d’un President electe espanyol que només entén la repressió com a eina per fer política. Les Fires no són incompatibles amb aquests sentiments i pensaments. Ans el contrari. També són moments per compartir els neguits i les voluntats de canvi que tenim, de parlar i gaudir, de fer un pas endavant, per exemple, perquè les agressions sexistes desapareguin dels espais d’oci i perquè junts ens imaginem un altre model social, cultural i festiu.

Les Fires són el final del nostre estiu, una manera peculiar que tenim els gironins i les gironines d’endinsar-nos definitivament a la tardor. De donar la benvinguda a les castanyes, als moniatos i a les fulles dels arbres que omplen voreres i camins. I sobretot és una manera extraordinària de fer ciutat, de trobar-nos, tocar-nos, somriure’ns i reconèixer-nos com habitants d’un mateix indret. I fer-ho acompanyats d’una cultura viva, activa i constant. Un exemple de com ens agrada la viure la ciutat. Ens trobem al carrer, d’allà on la cultura i els ciutadans no hauríem de marxar mai. Bones Fires.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s