Per unes fires lliures de sexisme

Que un dels temes de polèmica pre-fires tingui a veure amb el sexisme que impregna una part important de les imatges que envolten les fires em sembla positiu. Evidentment no pels fets en sí, sinó perquè entenc que és símptoma d’una societat que comença a rebutjar l’ús del cos de la dona com a reclam publicitari. Veient la colla d’opinadors que han corregut a defensar el cartell del Raluy als diaris, es fa evident que aquesta tendència no és generalitzada però al meu entendre la polèmica ha fet que més gent es fixi en aquesta realitat i que cada vegada siguem més les que diguem prou. No són poques les imatges que ja corren per les xarxes fent evident la cosificació de les dones en moltes de les atraccions i els missatges rebutjant-les i des d’aquí us animo a que us hi sumeu denunciant les imatges o missatges que detecteu.
Les noies del cartell del Raluy no ensenyen ni més ni menys que d’altres, ben cert, però l’important en aquest cas és que a diferència dels altres cartells del mateix espectacle, les noies no apareixen fent el número de circ que fan habitualment, ni fan cap acrobàcia ni tan sols porten patins. El reclam publicitari del cartell, per tant, no és l’espectacle previst sinó les noies en sí que es veuen cosificades per la publicitat. Aquest és el tema, considerar el cos de la dona com a instrument per vendre fins i tot sovint de forma absolutament descontextualitzada.

image_galleryMés que mai, doncs, cal congratular-se perquè enguany l’Ajuntament de Girona hagi fet una aposta feminista sumant-se a les campanyes per unes festes majors lliures d’agressions sexistes ja iniciades en altres municipis així com per entitats feministes en edicions anteriors de les fires. La moció presentada per la CUP-Crida per Girona i aprovada en el ple de setembre, tot i l’abstenció de l’equip de govern sociovergent, ha engegat la maquinària i ja fa pràcticament un mes es va presentar el cartell de No és No que em consta que s’ha distribuït àmpliament i serà present arreu en aquestes fires. Ara falta que totes i tots responguem, que ens fem nostre el missatge del no és no i que actuem en conseqüència. Empoderem les i els joves perquè no tolerin aquest tipus d’agressions i reaccionin si les presencien. Tot i que per enguany no s’ha previst cap protocol específic la barraca informativa de Salutacció pot ser un bon espai on resoldre dubtes o denunciar agressions,
Per l’any vinent, a més, esperem disposar d’un protocol, així com de més informació i formació tant a les diverses organitzacions i entitats implicades en les fires com sobretot als diferents cossos i agents que vetllen per la seguretat durant les mateixes. Mentrestant, però, no oblidem la força col•lectiva que tenim nosaltres mateixes per plantar cara davant qualsevol indici. Així doncs, gaudiu de les Fires tant com pugueu i feu que tothom en pugui gaudir defensant que No és No.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s