Parc Central, seguretat i silencis

Ara farà quatre anys que es va inaugurar l’estació del Tren d’Alta Velocitat a Girona. En fa més de vuit que van començar les obres al Parc Central i a la taula hi continuen havent dos grans assumptes que l’equip de govern municipal procura silenciar: el final de la situació de provisionalitat de la zona zero de la ciutat i la manca d’un Pla d’Autoprotecció de Seguretat a l’estació del TAV. Com cada 18 de mes, la setmana passada els veïns i veïnes de Sant Narcís van organitzar una penjada de crespons per denunciar la situació. Aquest mes hi eren també una bona colla de bombers que, recordaven en directe, que sense el Pla d’Autoprotecció aprovat ens podem trobar amb problemes greus perquè desenvolupin les seves funcions si mai hi ha una emergència.

Foto: Diari de Girona
Foto: Diari de Girona

Aquest no és pas un fet menor. Parlem de quatre anys de circulació de trens d’alta velocitat per Girona a raó de gairebé mig milió de passatgers per semestre i d’una estació megalòmana que enmig de la fredor i la humitat, ara ja sense inundacions, veu passar centenars de persones cada dia. Els bombers fa anys que es mostren preocupats per aquesta circulació sense la seguretat garantida a nivell tècnic. No sé quantes activitats d’aquest volum viuen situacions similars. Però sí que sé que la CUP-Crida per Girona que fa mesos va presentar un informe del Delegat d’Interior a les Comarques Gironines, Albert Ballesta, alcalde per uns dies, on ratificava aquesta versió. La vam portar a ple perquè enteníem que era un tema de ciutat. Allà, per part de l’equip de govern municipal hi va haver un reconeixement de la situació però tot seguit silenci. Per això em va sorprendre que el regidor Alcalà (CiU) fes un tuit tant explícit dimarts passat des de la concentració dient que sempre han estat al costat dels Bombers amb aquest tema.

No em malinterpreteu: segur que el senyor Alcalà està filosòficament al costat dels Bombers i dels veïns en aquesta preocupació, però si baixem al detall quines accions ha fet el Govern de la ciutat per canviar la situació? Com a CUP-Crida per Girona hem demanat aquest llistat d’accions, hem exigit accions públiques i de tot tipus però el cert és que el més calent és a l’aigüera. Si no arriba a ser pels bombers ara, i per altres actors abans, aquest seria un conflicte que no estaria ni a l’agenda política. De fet, el silenci de tots aquests anys fa que hom conclogui que alguns no volen que aquest tema, de conseqüències greus, estigui a l’agenda política. I això no és perquè sí sinó perquè els genera incomoditat. Que consti que aquí l’Estat és qui s’endú la part de responsabilitat més grossa però a nosaltres, des de Girona, ens agradaria veure un equip de govern que exigeix i batalla quan cal. La manca d’un Pla d’Autoprotecció no té la visibilitat del #NyapCentral que és encara l’antic Parc i, per això, és més fàcil d’amagar dels ulls dels gironins i gironines.

Veurem com evoluciona aquest tema. Per nosaltres es tracta d’un element de debat de primer ordre. Com el final de les obres eternes del Parc Central que encara no han començat i, aquest ritme, malgrat l’Ajuntament hagi assumit el cost d’enderrocar el finger, continuen passant els dies sense que hi veiem activitat. A l’expectativa, doncs. A l’expectativa d’aquests temes, massa malt gestionats des de l’any 2000 fins al 2016 en què encara no està clar com es preveu que els veïns de l’oest de la ciutat tinguin els accessos que es mereixen al tren o com es garantirà que la Plaça Europa no es converteixi en un nucli de contaminació desbocat i preocupant amb l’entrada i sortida de centenars d’autocars cada dia a través de les rampes de l’aparcament soterrat. Nosaltres seguirem al peu del canó. Exigint una alcaldia valenta, que no té manies a l’hora d’explicar i denunciar la situació que vivim a l’entorn del NyapCentral i que quan els bombers fan denúncies d’aquest nivell no amaga el cap sota l’ala.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s