Antònia Adroher i Pascual

14656235_1264154563635982_5950940800556439623_n

No ho he fet en cap altra ocasió, però escrivint aquest article sobre l’Antònia Adroher se m’ha fet present una altra dona lluitadora que durant molts anys a lluitat per ideals com els de l’Antònia Adroher però que avui es troba lluitant per la seva vida i a qui no em puc estar de dedicar-li l’article. Per tu, Núria, esperant que algun dia el puguis llegir.

Aquest divendres, 21 d’octubre, farà 80 anys que Antonia Adroher va esdevenir la primera dona regidora de l’Ajuntament. Una efemèride que no pot passar per alt. Conscients d’això des de la CUP-crida per Girona hem volgut organitzar un acte per homenatjar l’Antònia i fer-hi partíceps totes aquelles gironines que han seguit els seus passos esdevenint regidores a l’Ajuntament de Girona.

És un acte que em fa especial il·lusió, suposo que perquè m’omple d’orgull formar part d’aquest força reduït grup de dones privilegiades, perquè sí, el fet de ser regidora de la teva ciutat és un privilegi, més o menys merescut, però un privilegi al cap i a la fi. I d’alguna manera, i a risc de que em titlleu de pretensiosa, em sento molt propera a la figura de l’Antònia. De fet, agraeixo a aquest acte el fet que m’hagi portat a aprofundir en la seva figura i en tot el que va fer l’Antònia.

L’Antònia va viure entre 1913 i 2007, època convulsa de canvis constants que la van portar a viure una mica de tot tant a Catalunya com a l’exili. En tots aquests contextos va ser sobretot una dona revolucionaria i compromesa, així de bé ho explica Puri Molina en la seva aproximació biògrafica en el marc del Premis Mestres 68: “el seu mèrit més notable és que va aplicar una idea tan senzilla com el fet de creure en l’educació com una eina vàlida per canviar el món i mai es va moure ni un fil d’or de l’intent de posar a la pràctica una premissa que, si no era original, sí que havia marcat moltes generacions d’educadors que creien en un futur ple de saviesa i harmonia per a la humanitat. És fàcil entendre que una persona que es mou

impulsada pel lema el saber ens farà lliures apostés pel compromís social i polític, que si bé la seva vocació primera era ser mestra, complementàriament fes una altra pedagogia, la que es derivava de la pròpia existència, que va convertir en una gran lliçó –que és imprescindible que coneguin les joves generacions- de com la ratlla entre el fer i el no fer, a vegades és tan fina com fer un pas o no cap al buit o el compromís social.”

Precisament aquest pas decidit cap al compromís social és el que la porta a l’abril del 31 a encapçalar la manifestació que porta a proclamar la República al balcó de l’Ajuntament i que l’acaba conduint l’octubre del 36 a esdevenir regidora municipal de Cultura i Propaganda en representació del POUM. Amb els seus 23 anys, l’Antònia enceta una etapa d’activitat frenètica per, sobretot, garantir la cobertura de necessitats bàsiques i una educació de qualitat a tota la mainada. És una etapa curta però intensa. Posteriorment, la guerra i la dictadura franquista l’allunyen cada vegada més portant-la a un exili que s’allarga i en el qual continuarà lluitant pels seus ideals de mil i una manera. Els detalls d’aquest procés de ben segur que ens els explicarà aquest vespre en Mon Marquès qui, a més, ens farà conèixer com al llarg de la seva vida l’Antònia va treballar amb el convenciment que l’educació podia canviar el món.

Així doncs, us animo a venir avui a 2/4 de 8 davant la biblioteca Antònia Adroher per retre conjuntament un homenatge a la que va ser la primera regidora a Girona. En el decurs de l’acte, a més, anunciarem una senzilla acció per tal que també el mateix Ajuntament de Girona reconegui aquesta fita. Us hi esperem.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Un pensament sobre “Antònia Adroher i Pascual

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s