L’ordenança de civilitat com a exemple

Quan es va fer públic el pacte de la «sociovergència» a Girona, el PSC va afirmar que això portaria un gir social al govern de la ciutat. Nosaltres vam ser escèptics des del primer moment, però vam decidir deixar passar el temps i que fossin els fets els que situessin aquelles paraules al lloc que corresponia. La primera constatació va ser que van haver de passar més de tres mesos perquè aquesta flamant aliança de Marta Madrenas i Sílvia Paneque donés a conèixer quin era el seu programa de govern. L’acord, doncs, i com bé sabíem, no s’havia signat en base a propostes sinó a partir dels càrrecs i l’intercanvi de regidories. A partir del repartiment del poder.paneque

Ara ja fa sis mesos de l’acord sociovergent i seguim esperant els girs socials que ens van ser advertits. De fet, dilluns mateix la regidora socialista Sílvia Paneque va portar a votació un afegit a la normativa de la civilitat (aka ordenança del civisme) perquè les botigues no poguessin vendre alcohol a la nit. En la seva explicació, Paneque va fer una explicació molt gerencial sobre el tema i va presentar l’ordenança com una eina més per fer front a les problemàtiques existents. Aquesta defensa implícita de la normativa ens va sorprendre. I és que fa quatre anys, quan Sílvia Paneque era una de les set regidores del PSC, va votar en contra de l’Ordenança de la Civilitat. De fet, no només hi van votar en contra sinó que van presentar-hi 17 al·legacions de les quals només 5 van ser acceptades pel govern de CiU que havia pactat amb el PP la norma. L’argumentació del partit de Paneque, encapçalat llavors per Pia Bosch, era el següent: «Ens reiterem en el posicionament inicial, no és la nostra ordenança, no hi podem donar suport i no ens en podem abstenir atès que de les tres condicions que havíem posat una no s’ha complert per aquesta abstenció. I perquè no és la nostra ordenança? Perquè el nostre concepte de convivència ciutadana, el nostre concepte de civisme, com els hi deia, no cau en aquesta fal·làcia normativa que porta a pensar que tots els problemes es resolen amb normes.»

Un any i mig després el Parlament de Catalunya, en el marc del Debat sobre la Pobresa, va aprovar una resolució per instar als municipis a canviar les ordenances del civisme que es veien estigmatitzadores de la pobresa. Agafant el guant, l’alcalde del PSC a Lleida, Àngel Ros, ho va fer aquell 2014. Aquell mateix any, la CUP vam presentar a Girona una moció que demanava fer cas al Parlament i revisar l’ordenança de la civilitat. La proposta, que va ser desestimada per la majoria de CiU i el PP, va obtenir el suport explícit del PSC, amb el vot de Sílvia Paneque inclòs. La portaveu «socialista» Pia Bosch assegurava que la moció de la CUP «podia ser una manera de recuperar l’oportunitat perduda de fer una ordenança basada en el treball pedagògic». Dos anys després Sílvia Paneque és la regidora de serveis socials i seguretat i arriba als plens municipals i defensa la mateixa normativa que durant tota l’etapa anterior havia votat reiteradament en contra. Aquesta és una contradicció que no ens sembla gens menor. L’ordenança de civilitat caldria replantejar-la des del zero però a l’oposició ni se’ns ha demanat opinió ni percebem que hi hagi cap voluntat de canvi. Ans el contrari, ens trobem que aquesta regulació creix i s’enforteix, també de la mà d’una regidora del PSC que, a més a més, fins fa uns mesos s’havia mostrat contrària a la mateixa ordenança.

Si aquell pacte de març, amb l’Albert Ballesta marxant de cop de l’alcaldia i el pacte Puigdemont-Iceta imposant-se a la ciutat, havia de servir per fer un gir social, caldria que es comencés a percebre. Que hi hagués un debat i que els regidors del PSC mostressin el compromís que aquells temes que al mandat passat els semblaven que calia canviar, no quedaran ara en un calaix. Perquè sinó, el que han vingut a fer és «gestionar per gestionar» i aquest no era el discurs de la portaveu Paneque ni el 2014 ni fa 10 mesos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s