6 hores i un xic de tot

Les prop de 6 hores que va durar el ple d’ahir va fer que hi hagués moments de tot. D’entrada, diverses aprovacions definitives de reglaments que ens permeten disposar de noves eines de treball o reafirmar-ne de ja existents. Creem, per exemple, la comissió del nomenclàtor (que mereix ser tractat en un article propi) i el consell municipal de formació professional, una i altre esperem que esdevinguin ben aviat espais de treball i decisió claus per a la ciutat. També vam aprovar definitivament els reglaments d’establiment del Servei Municipal d’Ocupació que esperem (i potser esperem molt) que permeti donar estabilitat tan als projectes com a la plantilla i del servei dels bucs d’assaig de la Marfà que entenem que consolida aquesta aposta. I encara una altra aprovació, en aquest cas inicial, del reglament del servei de taxi que arriba a bon fi després d’anys de negociacions amb moments de tot. Recordem que, en ser una aprovació inicial, s’obre ara el període d’informació pública i per tant, tot i l’ampli suport que té el mateix per part del sector, animem a totes i tots els implicats a revisar-lo a fons i fer-hi al·legacions si es considera oportú.

Amb tant de reglament aprovat, vam passar al torn de mocions. Deixeu-me que destaqui aquelles de què vam ser-ne impulsors. Una ens va permetre declarar Girona ciutat lliure de plàstic (en trobareu més detalls a l’article d’en Lluc), l’altra ens porta a manifestar el compromís de 22 dels 25 regidors i regidores actuals de l’ajuntament d’avançar cap a la municipalització del servei d’aigües. Aquesta moció arriba després de que s’hagi fet pública la investigació per part de fiscalia de Girona SA i el conseller delegat d’AGISSA Narcís Piferrer per un delicte d’apropiació indeguda com a resultat d’una denúncia nostra ara fa prop d’un any. Arriba també després que, segons va fer públic ahir la mateixa alcaldessa, AGISSA hagi estat intervinguda a través d’una comissió de sis tècnics i tècniques municipals. Aquesta moció és un pas molt important per avançar en aquest procés de recuperació de la gestió directa de l’aigua de la mateixa manera que ho estant fent ja cada vegada més ajuntaments al nostre país. Entre els acords hi trobem el compromís d’elaborar un pla de treball consensuat amb els ajuntaments de Salt i Sarrià de Ter que fixi els passos a seguir i ens permeti arribar al moment del canvi amb la feina feta, però també el de mantenir vies de diàleg amb l’actual personal d’AGISSA i el de promoure un debat ciutadà entorn als models de gestió que faci partícip la ciutadania de tot aquest procés. Tot i així, lluny de quedar-nos satisfets amb aquests acords, som conscients que haurem d’estar amatents per què seguim fent passos en aquest sentit i per garantir que es superin els entrebancs que, sens dubte, aniran sortint. El nostre objectiu, és clar, la municipalització per millorar la gestió del servei tant des d’una perspectiva de control democràtic i transparència com de la sostenibilitat i la sensibilitat social.

11112702_952345881483520_6987561995358956367_n

Del d’ahir, com de tots els plens se’n poden extreure moltes conclusions i aprenentatges. En ocasions de crítica o autocrítica. Deixeu-me que avui tiri cap a casa i m’agafi a les paraules que diversos regidors de l’equip de govern, més o menys explícitament, van dedicar-nos al lloar la feina ingent que dia rere dia fem per fer aportacions constructives a pràcticament totes i cadascuna de les propostes de govern. Tot i que l’ús (i a vegades abús) de l’actual situació de majoria absoluta per part del govern no facilita el context de negociació favorable a acceptar les nostres aportacions, és cert que la voluntat de diàleg per part de les diverses regidories fa que ens impliquem a fons a analitzar les propostes i fer-hi aportacions algunes de les quals aconseguim que vagin endavant. Més enllà del grau (variable) d’acceptació i, per tant, d’èxit, el cert és que aquesta forma de treballar ens obliga a aprofundir a cadascun d’aquests temes (el ROM, el consell de Formació Professional o la Comissió del Nomenclàtor per posar alguns exemples que van sortir ahir). Això sovint ens porta a parlar amb les persones i grups implicats, conèixer millor la tasca que fa el personal de la casa o intercanviar opinions amb regidors i responsables. Per això, tot i que els quatre regidors i regidores de la CUP som novells en aquesta tasca crec que, igual que els nostres antecessors, ens hem guanyat l’admiració de molta gent pel nostre coneixement i voluntat d’aprendre i implicar-nos en tots i cadascun dels temes que ens passen per davant. No arribem a tot, és cert, però em sembla que són pocs els que s’atreveixen a demanar-nos més.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s