Alliberem-nos dels plàstics

Girona votarà dilluns en el seu Ple una proposta de tots els grups municipals perquè Girona sigui declarada «lliure de plàstic». La votació arriba tres mesos tard perquè el mes de juny el Govern sociovergent va dir que volia treballar a fons la proposta i consensuar-la amb els grups. Passades les 12 setmanes, el text que votarem és exactament el mateix que la CUP-Crida per Girona ja va presentar. No s’ha tocat ni un punt ni una coma. Exactament el mateix. Un pèl ridícul però què hi farem? Deixant aquesta anècdota significativa de banda, el més important és que dilluns Girona farà una declaració unitària per iniciar una lluita comuna, pública i decidida contra els envasos no  sostenibles.

conciencia-plasticos-en-el-mar

Aquesta moció, que té el suport de tots els grups, marca un àmbit de treball que malauradament ha estat menystingut pel govern de Marta Madrenas. Planteja propostes clares i entenedores com ara que l’Ajuntament es compromet a no finançar l’ús de productes i envasos no sostenibles, que l’Ajuntament limitarà al màxim l’ús d’envasos no sostenibles dins l’edifici consistorial o que l’Ajuntament reclamarà un pla de sostenibilitat a tots els esdeveniments amb finançament o col·laboració municipal que es facin a la ciutat. Aquest punt és realment transcendent ja que ara mateix els «festivals» o els esdeveniments diversos que es fan a peu de carrer tenen aquest àmbit molt poc treballat i la moció permetrà posar fil a l’agulla.

Així mateix, l’Ajuntament haurà d’iniciar una campanya de gran abast de sensibilització per reduir l’ús del plàstic a la ciutat i generar consciència en aquest àmbit. Tot plegat ens hauria de situar, si l’equip de Govern es creu realment allò que aprova, en una ciutat líder en el treball per evitar causes del canvi climàtic com ara l’abundància en la generació de residus. Perquè aquests dies que es tornen a recuperar les conclusions de la Cimera de París d’ara fa un any, no podem continuar badant i mirant cap a un altre costat. Fa temps que les ciutats catalanes tenen un repte clar i és com treballar sense «peròs» per fer el màxim en la lluita contra el canvi climàtic. De paraules n’hem sentit moltes, però ara falten els fets i el convenciment.

Aquesta lluita implica canvis culturals i, per tant, no és senzilla. Pot aixecar crítiques, fins i tot, però els partits polítics hi som també per afrontar els reptes, transformar l’entorn i situar les nostres viles i ciutats camí d’aquelles millores que són imprescindibles. Ara tenim l’oportunitat de bastir una ciutat en què el plàstic sigui residual (a més a més de residu) i si hem aconseguit un consens en la voluntat d’aconseguir-ho, ara ens cal acabar-ho de fer realitat. La CUP-Crida per Girona seguirem amatents perquè es compleixi la resolució, perquè el Govern es posi les piles i perquè Girona s’alliberi de la dictadura del plàstic. Una dictadura que, amb guant de seda, ha conquerit no només els nostres carrers sinó també les nostres cases.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s