L’aigua, el centre de la política

Ahir un grup heterogeni de gent ens vam reunir al Centre Cívic del Barri Vell convocats per Aigua És Vida. Hi havia tècnics, militants de partits, entitats, ecologistes, pagesos i representants d’ens públics. Tots compartíem la preocupació de veure com el riu Ter pateix cada dia més l’extracció d’aigua i viu en una situació permanentment dramàtica. Consens absolut en l’anàlisi i en la necessitat de fer entendre que aquest no és un tema de pocs, sinó un debat de país. Perquè del Ter en bevem molts i l’aigua és un element cabdal en la vida de tots. El repte, fer entendre que el Ter i el seu cabal és quelcom de país, és sobre la taula i tenim clar que ens hi posarem. No podem esperar.

agissaPerò el debat de l’aigua, que és de país i que hauríem d’afrontar de forma urgent, té diversos apartats. I des de fa anys, a Girona, en patim un de forma severa: la gestió ineficient, opaca i volgudament silenciada de l’aigua que maximitza els beneficis de les empreses privades a costa del pressupost públic. Per entendre’ns: fa de l’aigua, l’element més imprescindible per la vida, un negoci per omplir per tots els mitjans la butxaca de pocs amb un espoli que durant massa anys els responsables polítics han fet veure que no existia. Així ho constaten els indicis que té la fiscalia sobre la gestió de Narcís Piferrer al capdavant de Girona SA i Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter. No és, doncs, una simple opinió cupaire sinó que és una aproximació que comparteix la Fiscalia on es parla del presumpte delicte d’apropiació indeguda. I amb l’aigua de tots. Una línia que ja han anat apuntant les auditories que l’Ajuntament ha fet en els últims anys i que són plenes de punts foscos per aclarir.

Entitats com Aigua és Vida i l’Ateneu Naturalista fa anys que ho venien alertant. I la CUP-Crida per Girona també hi hem estat a sobre. I ho continuem fent. Per això som acusació popular en aquest cas d’AGISSA i per això també dilluns vinent presentarem una moció al Ple de l’Ajuntament de Girona on demanem que no podem continuar deixant passar el temps i baixant el cap quan apareixen les vergonyes. Concretament proposem tres acords que ens sembla que són assumibles per la majoria democràtica del consistori: PDC, PSC, ERC-MÉS i CUP-Crida. Són els següents: prendre el compromís que davant de la situació insostenible d’AGISSA ens comprometem a assumir la gestió directa del servei, començar a treballar perquè aquest canvi de model sigui el més aviat possible i delegar en la Taula Municipal de l’Aigua la tasca de seguiment de tot aquest procés.

Aquests acords són compartits pels quatre grups entre bambolines. També es veu bé des de les entitats que treballen en l’àmbit on tres dels quatre partits hi participem i només són vistes de forma negativa per aquells que avui fan negoci amb l’aigua. És per això que confiem que dilluns hi haurà un acord en l’àmbit de l’aigua a la ciutat. Ha arribat l’hora de canviar el model, de recuperar la gestió de l’aigua, de fer-la transparent, democràtica i més eficient. Una gestió que permeti que els beneficis es reinverteixin en el mateix servei i que no generi dubtes sobre si les inversions es fan o no es fan. Un canvi que en generi molts d’altres que han de seguir tot després: com el del Consorci de la Costa Brava, un altre espai de l’aigua amb moltes ombres per aclarir.

Venim a recuperar la sobirania i a garantir els drets pels gironins i les gironines. I dilluns el plenari de l’Ajuntament de Girona té l’oportunitat de fer-se seu aquests compromisos. No pot fallar. És el centre de la política.


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s