A Girona tenim l’aigua bruta

Article publicat al Diari de Girona el 29 de setembre del 2016

Aquesta setmana la CUP-Crida per Girona hem fet públic que després de mesos de feina i més feina hi ha una causa oberta a la justícia contra la direcció de Girona SA, l’empresa que té el 80% de les accions d’Aigües de Girona, Salt i Sarrià (AGISSA). És a dir, de la principal responsable de la gestió de l’aigua des de fa 40 anys a la ciutat de Girona. Un nom destaca d’entre tots els comandaments: el de Narcís Piferrer, directiu de Girona SA i fins fa uns mesos també conseller delegat d’AGISSA, sobre el qual hi ha sospites fundades que hauria afavorit la seva empresa repartint ingressos extraordinaris gràcies a una gestió fraudulenta del servei públic d’una aigua que gironins i gironines paguem religiosament cada trimestre. L’entramat és complex, algunes de les grans famílies gironines hi són pel mig i malauradament els responsables polítics a la ciutat, ja siguin del Tripartit o de CiU, han mirat massa temps cap a una altra banda. Perquè no parlem de sensacions de la CUP sinó de delictes com ara malversació de fons, facturació falsa i finançament improcedent. Un espoli en tota regla.

Façana de la seu d'aigües de Girona Salt i Sarrià, al carrer Ciutadans.

Avui, però, a nivell municipal ja ningú gosa dubtar que l’entramat de Girona SA és del tot menys transparència i bona gestió. Els números no s’aguanten per enlloc i les auditories encarregades durant l’últim mandat ho han demostrat una vegada rere l’altra. Tanmateix, des del Govern municipal ningú va prendre la iniciativa de fer una aposta clara per canviar el model de gestió ni tampoc per exigir responsabilitats a la direcció de Girona SA i al senyor Piferrer. L’any 2013 es va prorrogar el servei fins al 2020 amb el model actual i la direcció de Girona SA ha seguit incomplint compromisos de contracte i fent de l’opacitat la seva praxi diària fins aquest any. Per això, ha sigut tan important la tasca de la plataforma Aigua És Vida en la reclamació d’un canvi de model i també el suport d’alguns espais polítics de l’esquerra gironina.

En aquest sentit, la CUP-Crida per Girona hem sigut ferms en la nostra exigència de rescindir el contracte actual i iniciar un procés de municipalització de l’aigua que permeti millorar-ne el servei, democratitzar-ne el seu control, garantir la transparència de la gestió i reinvertir els beneficis en el mateix servei. Una urgència des del nostre punt de vista que el procediment judicial iniciat per la Fiscalia a instàncies de la CUP només fa que reafirmar. Properament en Narcís Piferrer haurà de declarar com a investigat per la seva gestió al capdavant de l’aigua gironina. I aquest no és un fet gens menor. La corrupció a Girona també ha existit i existeix i és feina dels representants electes posar-hi fi. Ja sigui denunciant les situacions irregulars en la gestió público-privada, com hem fet els cupaires en aquest cas, o apostant clarament per un model públic, transparent i fiscalitzat de gestió directa dels serveis que acabi amb el joc pèrfid en què sempre guanyen els mateixos. I tot amb l’aigua, un dret de tots. Tanquem-los l’aixeta. [imatge: El Punt Avui]


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


2 pensaments sobre “A Girona tenim l’aigua bruta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s