3 anys sense biblioteca

Fa temps Girona va apostar pel foment de la lectura a través d’una xarxa de biblioteques municipals situades especialment en barris on la proximitat i els serveis i activitats que acompanyen les biblioteques eren factors clau per la promoció lectora. Així, al 98 es creava la primera d’aquestes biblioteques, la Salvador Allende, al barri de Sta. Eugènia i mica en mica les biblioteques Ernest Lluch (2001), Just Manuel Casero (2003), Antònia Adroher (2008, que substituïa la primera i única biblioteca municipal durant molt temps) juntament amb alguns punts de lectura i biblioteques escolars obertes al barri van anar completant una xarxa on també calia tenir en compte la Biblioteca Pública de la Casa de Cultura.

Precisament aquesta darrera, que havia estat la biblioteca central de Girona, esdevenia un element més i alguns dels seus usuaris veient les noves biblioteques anhelàvem unes instal·lacions com les de les biblioteques municipals. La construcció de la nova biblioteca a la zona de les antigues Casernes al carrer Emili Grahit, la Carles Rahola, va aconseguir amb escreix satisfer aquests anhels. Al mateix temps, però, allunyava la biblioteca de la zona on sempre havia estat deixant deserta de biblioteques una zona cèntrica de la ciutat que per la llunyania d’altres biblioteques era molt àmplia. Les distàncies a Girona no són mai grans, cert, i podria sembla exagerat insistir en aquest tema però és cert que la capacitat de superar aquestes distàncies varia  en funció de l’edat, del fet de moure’t amb criatures o si es té la mobilitat reduïda per qualsevol motiu.IMG_6821

Ja quan es va preveure la ubicació de la nova biblioteca es va entendre aquesta mancança i es va preveure que la biblioteca Ernest Lluch que quedaria molt propera a la nova es traslladés a la mateixa Casa de Cultura. Així ho anunciava la regidora Lluïsa Faixedas ja al 2010. Encara amb aquesta idea, el setembre de 2013, quan es preveia l’obertura de la nova biblioteca pel dia de Sant Jordi de 2014, es tancava al públic la biblioteca de la Casa de Cultura per preparar el trasllat. L’obertura de la biblioteca Carles Rahola, però, no es va produir fins el desembre de 2014 i, pràcticament 3 anys després del tancament, a la Casa de Cultura encara no hi ha res.

El mateix dia que s’inaugurava la Carles Rahola el Punt Avui publicava una àmplia notícia sobre el trasllat de la biblioteca Ernest Lluch a la Casa de Cultura amb declaracions de l’aleshores alcalde Puigdemont que situaven l’obertura de les noves instal·lacions a principis de l’estiu de 2015. Al febrer de 2015, però, quan s’anunciava l’inici de les obres, la proposta ja es veia diluïda quan per primera vegada es parlava de dos fases i s’anunciava que la primera només permetria habilitar com a sala de lectura l’antiga sala infantil, uns matisos prou importants i que van passar desapercebuts (i aquí, com a oposició, faig autocrítica). A més, les obres van posar al descobert (gens estrany per la zona) restes arqueològiques que van endarrerir-ne l’execució. Des d’aleshores poc n’hem sabut tots plegats, les respostes del regidor responsable a les nostres preguntes fetes a ple al respecte i la reserva de 375.000€ del pressupost de 2016 per al trasllat feien preveure que tot anava avançant. Al ple d’agost, però, es portava a votació uns canvis de partides que ens van posar en alerta: 206.022,27€ per al trasllat de l’Ernest Lluch serien destinats a pagar la destrucció del ja famós finger que uneix l’estació del tren convencional amb la del TAV.

I doncs, què passa amb el trasllat de l’Ernest Lluch? Al ple d’agost, pel fet de ser extraordinari, no ens va permetre fer preguntes al govern, així que l’única resposta és la que em van donar alcaldessa i regidor de cultura a la Junta de Portaveus: el trasllat s’ha endarrerit i de moment obrirem un punt de lectura aquest setembre.

Sorpresa màxima, indignació encara més gran, la recuperació d’una biblioteca no té data i, de moment, només hi haurà un punt de lectura. Una vegada més, promeses electorals que es desmunten, redueixen i esvaeixen. Encara més trist ha estat descobrir la intervenció del regidor de cultura, Carles Ribas, sobre el tema: “un punt de lectura on els nanos tinguin un espai on poder fer deures i on poder llegir”, aquest és el concepte de biblioteca de l’actual regidor de cultura. Veient aquestes declaracions, encara ens genera més dubtes: quins serveis oferirà aquest punt? I horaris? És un espai únic que hauran de compartir grans i petits? Tres anys després del tancament de la biblioteca i amb totes les promeses fetes, el que en sabem és clarament insuficient però el que ens ensumem és, a més d’insuficient, indignant.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s