Sanitat, corrupció i model de gestió

[Us deixem aquest article que ha estat elaborat per les companyes i companys del Grup de Salut de la CUP a Girona]

La gent de l’ANC continua mobilitzant el carrer, una de les accions clau i necessàries perquè la República catalana arribi a néixer. En aquest sentit compartim més que mai el rol de l’ANC d’omplir carrers de debat, de crítica i de desbordament dels marcs preestablerts. L’acció de l’ANC encerta a denunciar un cop més les clavegueres de l’Estat i el seu ús contra l’independentisme i contra les nostres institucions. Nosaltres com a CUP mai ens hem cansat de denunciar la guerra bruta i la utilització indecent de les institucions estatals contra el projecte de construcció de la República Catalana. Vam ser bel·ligerants contra De Alfonso i hem exigit que s’actuï judicialment contra ell. El país que nosaltres volem construir ha de néixer net de corrupció i net de fantasmes del pitjor sistema clientelar que demostren ser De Alfonso i Fernández Díaz.

hospita-trueta-gironaEn aquest sentit, l’Assemblea Nacional Catalana planta avui a la Plaça del Lleó de Girona “les creus que han estat a molts pobles de Catalunya i denuncien l’intent de l’Estat espanyol per ‘destrozar el sistema sanitario catalán’”. A molts pobles de Catalunya, els grups de salut de la CUP hem criticat aquesta campanya, manifestant que els veritables i reals responsables de l’estat actual del sistema públic català (sense obviar el paper del govern central) són els diferents governs de la Generalitat, arribant a la seva màxima expressió en la conselleria presidida per Boi Ruiz.

L’inici de la campanya de l’ANC coincideix amb una reunió del conseller Comín amb els anteriors consellers de Salut de la Generalitat, una reunió que van aprofitar per defensar l’actual model de gestió de la sanitat a Catalunya. És evident que Daniel de Alfonso, director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, nomenat com a tal per CiU i el PP, i el ministre de l’Interior Fernández Díaz van conspirar de manera indigna però tant els consellers reunits com la campanya de l’ANC obvien la responsabilitat política en la gestió del nostre sistema sanitari, amagant totes les formes jurídiques que s’utilitzen pel desballestament del sistema de salut pública.

El Sistema Sanitari Català consisteix en un entramat d’empreses, consorcis, fundacions i formes jurídiques opaques. Fa més de 30 anys que és gestionat per la Generalitat i és el Govern català qui decideix les polítiques sanitàries a Catalunya, amb el suport d’unes lleis que aprova el Parlament i que de mica en mica estan destruint la sanitat pública, alhora que es genera una corrupció que denunciem i demanem que sigui jutjada.

Estem d’acord que els pressupostos de l’Estat espanyol condicionen els pressupostos de Catalunya, però les privatitzacions i les normes que fomenten l’opacitat i la corrupció aquí, a Catalunya, no s’han fet des de Madrid; sinó des de Barcelona. Volem fer aquesta aportació en clau constructiva, de manera que sumi en el debat que l’obertura d’un procés constituent d’una República Catalana ens portarà. Només així, amb pluralitat de veus i la possibilitat de canviar allò que avui ens imposen com un model inalterable, aconseguirem sumar les majories necessàries per ser lliures i transformar socialment i democràtica el nostre país. Entenem que aquest és el nostre paper avui, com el de la societat civil és seguir mobilitzant dia rere dia. La nova República Catalana s’ha d’anar teixint sobre una base neta de corrupcions i sobre un camí on inequívocament es fomenti la participació i no es jugui amb les paraules. Per això defensem que es denunciïn les clavegueres de l’Estat però també que es critiqui un model de gestió impulsat des del govern català que ens allunya de la garantia d’un dret bàsic com és el de la salut.

Seguirem treballant colze a colze per la independència i també per aconseguir un model de sanitat públic que garanteixi els drets a tota la població.


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s