80 anys després, eternament agraïts

Avui fa 80 anys que al nostre país, el Govern de la República i especialment la gent, a través de l’auoorganització i els sindicats, aturaven la victòria de l’alçament feixista comandat per uns quants generals reaccionaris. Començaven tres anys de Guerra Civil, amb milers de morts, ferits i desapareguts. Tres anys molt durs que van acabar amb la victòria feixista i l’inici d’un període de quasi 40 anys de dictadura Franquista de la qual encara no ens n’hem espolsat totes les puces. A Girona, aquella època teníem d’alcalde a Llorenç Busquets i Ventura, d’ERC i que morí a l’exili mexicà l’any 1966. En el seu llibre «Alcaldes de Girona 1931-1939», l’historiador Jordi Galí parla de Busquets com l’autèntica ànima del Centre Republicà del Carrer del Carme i una persona compromesa amb la ciutat i els veïns des de ben jove. A part de Busquets, el període ens va portar més noms destacats com ara els alcaldes Joaquim de Camps Arboix, Expèdit Duran i Fernàndez, Pere Cerezo i Hernáez i Joan Ballesta i Molas així com també la primera regidora de la història de Girona, l’Antònia Adroher, militant del POUM.bombardeig

A Girona, com a la resta del país, la immensa majoria de la gent no sap ni tan sols qui van ser els principals protagonistes i els centenars d’anònims que durant tres anys van defensar la República amb valors i constància davant un enemic molt poderós. De fet, el més habitual és que ni tan sols sapiguem quins van ser els principals episodis de la Guerra a la nostra ciutat. Tampoc en sabem gaire res del Franquisme. Tan sols cal comparar-ho amb la transmissió històrica que es fa a l’Estat Francès o l’Alemany sobre períodes similars, per exemple. De fet, cal recordar, que la majoria de gironins i gironines ja no va viure de forma conscient i adulta aquests dos períodes. La ciutat ha mutat molt en es últims 80 anys i malgrat la bona tasca que es fa des del Museu d’Història de la ciutat i des de l’Arxiu, el cert és que la ciutadania no ha estat immersa en una formació al voltant d’aquests temes tan transcendentals per entendre com hem arribat al present actual. En aquest sentit, des de la CUP-Crida per Girona hem organitzat per aquest dimecres a partir de les 19:30h (Plaça del Vi) una ruta per la Girona de la Guerra Civil. Es tracta d’una activitat oberta a la qual ens agradaria que hi participéssiu a través de la qual volem explicar els fets d’ara fa 80 anys.

Visitarem espais i redescobrirem persones claus de la ciutat. Ara bé, avui, data tan assenyalada i que tants records porta a les persones que van viure aquells dies així com aquells que hi van perdre familiars i amics, és també un jorn de record i d’agraïment. Agraïment fet avui però que ve de lluny i quedarà per sempre, a tots els gironins i les gironines que amb la seva actitud van voler mantenir viva la flama de la República i la democràcia. A totes les persones que van voler deixar un món més just i més lliure als que veníem tot darrere i que van voler impedir la llarga nit del feixisme que els venia a sobre. Tan sols cal recordar els números que ens deixà la dictadura: desenes de milers d’exiliats, represaliats i morts en fosses comunes de tot tipus. Un règim de terror i antidemocràtic que estructuralment va canviar un model que, amb les mancances lògiques i constatables, s’estava constituint a partir dels ideals de fraternitat, justícia, llibertat i igualtat. La victòria feixista va dur la por a la participació i l’autocensura com a elements constitutius d’una societat de la qual encara no ens n’hem fet del tot lliures. Ens queden molta memòria i transformacions per fer, i espero que ho fem aviat i de forma excel·lent, però avui, 80 anys després d’un episodi tant dramàtic com és l’alçament i d’un altre tant digne, com és la victòria popular davant aquest alçament, les paraules van per totes les persones que vau lluitar per la República. Per a vosaltres, tot. Esperem ser dignes de la vostra herència.

2 pensaments sobre “80 anys després, eternament agraïts

  1. Moltes gràcies per la proposta que feu. Comparteixo la vostra argumentació històrica i la proposta ciutadana per la iniciativa. Desitjaria acompanyar-vos en el recorregut, llàstima que no ho puc assegurar en aquest moment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s