Barreres

Algun de vosaltres ha provat de fer algun dels exàmens que s’està exigint superar a aquells que volen obtenir la nacionalitat espanyola?

Amb aquesta pregunta, ahir, l’Ester cridava l’atenció tant dels regidors i regidores com de tots els assistents al ple municipal. La pregunta no és gens innocent i és ben plena de significat. Moltes obríem els ulls i assentíem, algunes bufaven amb aire d’altivesa, però fins i tot aquestes eren conscients que segurament no, ni elles ni la major part dels seus votants superarien aquestes proves. Però no els cal, elles i ells són de “sang espanyola” i per tant ja tenen la nacionalitat espanyola.

I aquesta és la clau, perquè el Real Decret 1004/2015, com bé va explicar ahir Mónica Caldas, va d’això, d’aixecar barreres i posar entrebancs a aquells que han vingut d’arreu per buscar una vida millor al nostre país, però no només a ells i elles sinó també als seus descendents, encara que hagin nascut i estudiat aquí. Aquesta és la voluntat i la conseqüència del nou procediment d’adquisició de la nacionalitat espanyola que, a més, genera indefensió i discrimina en diversos sentits amb la seva aplicació: no reconeix les diverses llengües oficials de l’Estat; imposa un cost d’entre 185 i 309€ pel conjunt de tràmits que pot créixer considerablement davant la necessitat de fer cursos de preparació; obvia la xarxa pública de primera acollida ja consolidada al nostre país; dificulta tant la mateixa realització com la superació de les proves a totes aquelles persones que per qüestions d’analfabetisme, baixa escolarització o limitacions per diversitat funcional no disposin de les capacitats necessàries per realitzar la prova amb èxit i genera entrebancs en el procés de nacionalització per insuficiència de places per la realització de les proves o per l’inexistència d’un període transitori. Aquestes són només algunes de les conseqüències del nou procediment, que ha aconseguit dificultar encara més l’accés a la nacionalitat espanyola, un procés ja històricament lent i discriminatori a l’estat espanyol.nacionalitat

Per això, fa temps que diverses entitats i col·lectius estan treballant per denunciar la llei i el decret que ho regulen, per això fa més d’un mes van presentar una moció ciutadana a l’Ajuntament de Girona i ahir alguns d’ells van ser al ple per defensar-la. Per això ahir la CUP-Crida per Girona, així com els grups d’ERC, CiU i PSC, vam votar-hi a favor mentre PP i C’s continuaven alçant barreres entre el seu “ells” i “nosaltres”. Barreres que prenen forma de tanques cada vegada més altes, de militars desafiants, de CIE’s, de quotes que s’incompleixen o de tràmits administratius, barreres en definitiva siguin sota la forma que siguin, barreres que uns malden per aixecar i altres maldem per derruir, fins i tot i més que mai en el procés de creació d’un estat propi.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Un pensament sobre “Barreres

  1. Tot plegat pot sonar malament, però pagar per qualsevol tràmit, tenir períodes curts per fer sol.licituds diverses i molts altres entrebancs és el pa de cada dia en aquest país, també pels que som “espanyols” de nacionalitat. Sigui des de demanar una ajuda per fer fer una rehabilitació, una beca, una revisió de grau d’invalidesa, sol.licitar plaça en un geriàtric, etc. Traves, entrebancs, desinformació, opacitat, pèrdua de temps a vegades en horaris laborals, llargues esperes… I quanta gent perquè li donin el grau d’invalidesa que li correspon ha de recórrer pagant uns 600-800 euros amb informes mèdics fets a centres “especialitzats” en el tema? Qui els té bé, qui no els té s’ha de conformar o en una negació o en cobrar centenars d’euros menys al mes. Això és així i vergonya fa viure en un país que passin aquestes coses.

    En aquest país, si no estàs molt despert, tens certs coneixements per moure’t, tens coneixences amb gent entesa en el que necessites i tens sort (sí, fins i tot sort i jo amb la sort d’atzar hi crec poc), és complicat excedir a moltíssimes coses, ajudes i serveis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s