Què s’hi fa avui a la plaça?

Estiu, plaça, música, ambient i bones estones. Aquesta és una equació que gairebé tothom vol desenvolupar aquestes setmanes de calor intensa durant el dia i bri d’aire escuet a la nit. Ens agrada la cultura, ens agraden les places i els vespres a l’aire lliure. Per això aquesta hauria de ser una dinàmica que l’Ajuntament impulsés tant com fos possible. En aquest sentit, observem com la proposta «estrella» de l’actual consistori sociovergent aquests dies (i perdoneu la redundància) és: «El Tempo, sota les estrelles», una iniciativa privada, que rep 18.000 euros de subvenció municipal anuals (mateixa quantitat que la programació anual de tots els Centres Cívics de la ciutat), i que ocupa el Passeig Arqueològic i la Plaça dels Jurats durant tres setmanes fent pagar entrada per accedir a escoltar música en dos dels indrets més espectaculars i agradables de la ciutat. No me’n puc estar de dir que el model em genera certs dubtes.
Imatge-Tempo-sota-les-Estrelles-660x330

I ho dic especialment després d’escoltar també alguns veïns i veïnes que ens expliquen com aquest estiu s’han perdut activitats culturals als seus barris, de les obertes a tothom sense peatge d’entrada. De fet, aquesta és la discussió eterna de les polítiques públiques i més en l’àmbit cultural, però ara que ve l’estiu tot plegat es percep amb més transparència. M’explico. Les facilitats del «Tempo» no les té gaire ningú en aquesta ciutat. Els concerts que, per exemple, van fer els agrupaments escoltes de la ciutat al mateix indret ara fa unes setmanes tenien condicions horàries i d’activitats bastant més dures que les que es posen per aquesta associació que legítimament defensa els seus interessos. «El Tempo» podrà tancar la música a les 2h, per exemple, i el recinte tancarà els llums a les 3h. Fantàstic, però només per uns. I que consti que no tinc res a dir de la proposta cultural que ens proposen des de Tempo sinó de la diversitat de condicions que posa l’actual equip de govern segons quin és el projecte cultural que hi ha darrere i sobretot quines iniciatives impulsa amb subvencions i facilitats i amb quines es fa més aviat l’orni. Si us ho mireu amb detall hi trobareu tot una declaració d’intencions. Intencions de classe.

Les places són per compartir-les, per fer-les espais de trobada, encara més a l’estiu, i l’Ajuntament n’ha de ser el principal valedor. Per això costa d’entendre l’aval d’or que l’equip sociovergent fa per propostes de privatització de l’espai a través del pagament d’una entrada si, a més a més, a part de no cobrar cap taxa per l’ús de la plaça acaba donant una subvenció considerable a l’organització. És una forma de fer que elititza l’accés a la cultura, n’expulsa una part de la població i que, per tant, en redueix la seva difusió. No fa pas tants anys als mateixos indrets i de la mà d’un equip de govern on la CUP tampoc hi era es feia una proposta molt més oberta, completa i transversal que permetia una rotació de públics i espectacles i tot sense posar-hi barreres. Com a idea de fons, em sembla profundament més interessant. Més aglutinadora, oberta i transversal i una línia de treball a explorar i no pas a limitar. Sinó, ens trobem amb més barreres a les places quan hauria de ser tot el contrari. Les fotografies seran precioses, el contingut de la proposta i els àpats culinaris també però durant tres setmanes haurem fet la plaça petita. Quina paradoxa.

Insisteixo. Aquest és un debat de fons, però aquesta doble vara de mesurar m’empipa. I més quan l’Ajuntament diu que només té 20.000 euros perquè totes les entitats juvenils de la ciutat decideixin amb què consideren prioritari gastar-los. Avui en dia, agradi o no a la sra. Madrenas, les entitats que conec que proven de dinamitzar places i espais sempre des d’una perspectiva d’espai obert i gratüit se’n troben molts d’entrebancs. I mentrestant, si no en teníem prou amb la Plaça dels Jurats, sembla que a l’agost serà la mateixa Devesa la que viurà una bunkerització electrònica el dissabte 6 d’agost per un preu mòdic de 25 euros. Aquesta és la dinàmica. Lluny de revertir-la, no para de créixer. Ho reconec: trobo a faltar aquella època que no feia falta pagar per poder combinar vespres de música, vetlla, estiu i places a Girona.

3 pensaments sobre “Què s’hi fa avui a la plaça?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s