Nou Consell Municipal per a l’Igualtat de Gènere

La setmana passada vaig assistir a la primera sessió, de constitució, del nou Consell Municipal d’Igualtat de Gènere. La creació d’aquest consell ha de ser un pas endavant important per treballar per a la igualtat de gènere a la ciutat. No partim de zero, són molts anys de treball des de la Comissió Ciutat Igualtat, accions i plans d’igualtat diversos impulsats des de l’Ajuntament. Al mateix temps, però, no venim de la millor època. El desinterès de les darreres regidories en el tema van relegar les polítiques d’igualtat a un segon pla i la dinàmica de la comissió ho va notar.

Per això, veure reunides de nou un munt d’entitats disposades a participar i treballar per a la igualtat de gènere a la ciutat em va fer il·lusió. Cares conegudes i moltes de noves, bon senyal, l’equilibri entre l’experiència i la frescor i motivació del nouvingut sol ser positiu. Val la pena destacar en aquest sentit l’esforç que s’ha fet des de l’àrea i els tècnics de referència per ampliar la participació d’aquest espai. També, però, hi havia moltes absències. Algunes diria que conscients i volgudes, una opció que tot i que no comparteixo, entenc. Les limitacions i contradiccions que generen aquests espais de participació poden ser grans i prou importants per alguns col·lectius com per no voler assumir-les. La majoria d’absències, però, són fruït del desconeixement i de les dificultats que encara té l’administració per arribar a determinats sectors.

Veient les cares de les participants al primer consell i el llistat d’entitats m’atreviria a dir que hi faltaven, sobre tot, joves i més diversitat de nacionalitats i cultures. Unes mancances que no poden ser tan difícils de solucionar i per a les quals personalment he posat fil a l’agulla. Que no sigui perquè no ho hàgim intentat.

feminisme

La capacitat de participació al consell crec que està a l’abast de tothom, els nivells d’implicació poden ser molt diversos i a la mida de cada persona i/o entitat. Tot i els antecedents, l’espai és nou, per això val la pena intentar ampliar-lo i fer-lo més representatiu ja des d’aquest moment inicial. De feina n’hi ha molta per fer i un consell fort pot esdevenir un bon espai de participació i de consulta per al disseny, seguiment i avaluació de les polítiques d’igualtat. També, perquè no, un espai d’empoderament i generador de mobilització per a la lluita feminista. Algunes diran que n’espero molt, hi estic d’acord, però no serà per mi d’intentar-ho.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s