La República Catalana començarà divendres

Dir-ho així pot sonar pretensiós. I segurament ho és. Però després dels resultats de diumenge a les eleccions espanyoles i el tancament per dalt del règim del 78, la visita dels reis espanyols a Girona aquest divendres adquireix rellevància. Ja la va tenir fa dos anys quan es va convertir en el primer acte oficial del nou Rei dels després de la dimissió del seu pare, Joan Carles. Llavors la paraula «República» era als carrers de l’Estat i dels Països Catalans. Les manifestacions van ser multitudinàries. Avui, podem dir que ja només és en boca de catalans i bascos. Malauradament cert, però és així. Ara per ara, l’oportunitat de trencar amb la cadena del 78 passa per un procés constituent, popular i de sobirania a Catalunya que obri totes les finestres somniades arreu. També a la resta de l’Estat. És clar. Tan clar com l’ordre dels factors que les eleccions de diumenge han clarificat.

rei

Per fer possible aquests processos alliberadors en Quim Arrufat deia dilluns que «A Catalunya calia desbloquejar la situació, accelerar els temps, traçar aliança amb els comuns i desafiar l’Estat amb grans majories democràtiques». Hi estic d’acord. Hi afegiria que les majories democràtiques passen per sumar JxSI, CUP i Comuns en una estratègia de confrontació amb l’Estat i també per tornar a recuperar l’esperit del carrer, les mobilitzacions i la batalla del discurs, el debatre i sumar els veïns i veïnes a aquest projecte. I aquí la CUP hi té un paper clau. Com a espai polític que conjura independentisme i transformació social i que té la capacitat per generar la confiança de treball entre actors alhora que mobilitzar amb força i ganes com s’ha vist amb la campanya «Sense Por».

Si faig tota aquesta contextualització és perquè crec que aquest divendres tenim una primera oportunitat de tornar a situar el debat on toca després de l’espectacle polític espanyol dels últims mesos. Ens visita la màxima institució de l’Estat, hereva del Franquisme, la monarquia espanyola. Ho fa a Girona i com a persones compromeses ens toca ser-hi per mostrar que l’independentisme i el canvi social són més vius que mai, que hem iniciat un camí que no té tornada sinó avançada. Que hem decidit fer el camí complicat, incert, però que el farem junts, desmuntant la tortuosa teranyina institucional espanyola i albirant un país socialment just, lliure de discriminacions i ecològicament exemplar. La convocatòria és a les 18h a la Plaça Miquel de Palol i caldrà, doncs, que hi fem cap. Alhora caldrà també exigir als representants públics i privats una actitud clara i diàfana respecte aquesta institució que representa precisament contra tot allò per a què ens aixequem cada dia. Divendres no s’hi valen mitges tintes. Són moments excepcionals, alcaldessa i a vostè li toca dir-li al Rei que no cal que torni mai més, que no ens representa.

Divendres recuperarem l’ànsia, la il·lusió i les ganes de transformar el nostre entorn. Ho farem junts i als carrers reivindicant l’esperit de la Girona republicana, oberta, sense fronteres però digna i sobirana. Com el país que anhelem. Divendres ens hi posem de nou, lliures de ressaca i sense cap excusa per no fer allò que desitgem. És només el principi d’un estiu que ha de ser el de la remuntada, el de posar les bases perquè el curs polític que vingui sigui el del pas definitiu cap a la República Catalana. Vénen els moments decisius i hi hem de ser. O és que tenim cap altra alternativa? Fins divendres.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s