Comissió de Nomenclàtor. Primer pas.

En el ple d’aquest mes es va aprovar inicialment el reglament de la Comissió de Nomenclator. Aquesta comissió fa temps que es reclama per diversos costats, jo mateixa n’havia parlat en altres ocasions en aquest mateix bloc (Nomenclator i espai public una eina per al reconeixement de les dones). Tant des de la CUP-Crida per Girona com des d’altres entitats, hem posat sobre la taula sovint les contradiccions del nostre nomenclàtor amb la Llei de la Memòria Històrica. Al mateix temps, una de les GROBERentitats més insistents en la creació d’aquesta comissió ha estat la Xarxa Dones Girona, cansada de veure que no hi ha manera de compensar el dèficit històric de noms de dones en el nomenclàtor de la nostra ciutat. I no tan sols això, si no que a sobre ens hem d’empassar com es dóna a una plaça el nom d’una organització que discrimina persistentment les dones.

Tot i així, fent valer la majoria, el govern sociovergent va portar a debat un reglament que no incloïa cap de les aportacions que vam fer des de la CUP-Crida per Girona, entre elles la de que es faci més incís en la qüestió de gènere. D’una banda, entenem que el reglament ha d’explicitar necessàriament que existeix aquesta forta subrepresentació de les dones fruït de la discriminació històrica que hem patit al llarg dels anys. De l’altra, les mesures per compensar-ho han de ser clares i contundents per això no n’hi ha prou amb dir que es cercarà l’equilibri de gènere, sinó que s’hauria d’indicar clarament que es prioritzaran els noms de dones o col·lectius femenins mentre hi hagi desequilibri. També cal especificar que el catàleg previst de realitzar entre les funcions de la comissió inclogui la variable gènere i incloure el tècnic de gènere a la comissió tècnica.

Com que, tot i presentar-ho en els terminis previstos, no es van tenir en compte les nostres propostes de modificació, les haurem de presentar com a al·legacions en el període de 30 dies d’exposició pública previst. A més de les diverses esmenes proposades en el tema del gènere, demanarem que s’hagi de motivar qualsevol resolució desfavorable i que es prevegi que no quedi descartada definitivament la proposta, si no pugui tenir-se en compte per futures ocasions. També demanarem que entre les funcions de la comissió de Nomenclàtor hi consti l’elaboració d’un llistat de criteris a tenir en compte per l’elaboració de propostes. En relació als membres que formen la comissió, demanarem que s’eviti la representació d’entitats concretes utilitzant conceptes més amplis que incloguin tot un col·lectiu o sector. Finalment, proposarem que s’aclareixi si el procediment previst en el cas de voler canviar un nom actual, concretant si  és el mateix que a l’hora de posar-ne un de nou o si hi ha algun altre requisit.

Una vegada més, quan se’ns dóna l’oportunitat, analitzem el context i critiquem allò que no s’ha fet prou bé, però alhora fem propostes constructives amb la voluntat de donar eines millors per la gestió de la ciutat. El període d’exposició pública dóna la possiblitat a tota la ciutadania, a títol individual o  com a entitat, d’aprofundir en el document i fer-hi totes les esmenes oportunes. Per això us animem a dir la vostra en relació a aquest reglament i fer-hi totes les aportacions que creieu oportunes. De ben segur que entre totes, el podem fer millor.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s