Revetlla de Sant Joan, la força de la gent

Solstici fet i Sant Joan a tocar. Enmig, la Revetlla de l’any. Un capvespre que la ciutat i el país viuen amb la fraternitat i la companyonia que més ens agrada d’aquesta terra mediterrània. La Flama del Canigó amanint la vetllada, danses als carrers i un bon àpat a les terrasses, places i espais públics de Girona. Una vetllada que compartim amb la resta de país, vigília de la festa nacional dels Països Catalans. Una festa que, enguany, ha estat reconeguda per l’Ajuntament de Girona a través del seu plenari però que encara viu massa apartada del relat públic de l’actual equip de govern de CiU i el PSC. Una llàstima, pensem i diem els cupaires. Tanta feina que tenim i el govern continua a mig gas.

foguera-santjoan-fontajau-gironaPerò la gràcia d’aquesta festa és que, més enllà de ser compartida, es viu intensament a tots els nivells. Dels petits als grans. A la tarda gegants, castellers i entitats de cultura popular de la ciutat porten la Flama fins a la Plaça del Vi per oferir-la a la ciutat. D’allà, com si fos un estel fugaç, surt cap a múltiples racons. Als barris hi trobareu festes majors, com la de Fontajau, però també sopars a la f(g)resca i revetlles com a Sant Daniel, Font de la Pòlvora, Barri Vell, Torre Gironella, Palau, Vista Alegre, Devesa, Germans Sàbat, Can Gibert, Santa Eugènia o Montilivi. Les entitats s’organitzen i proposen activitats de celebració de tall més tradicional com és el Folc de Sant Joan a les Pedreres promogut per Qrambla i de més heterodoxes com el «Foc a la Feixa» a les ribes del Ter de la mà dels Diables de l’Onyar, el Casal de Joves 4 Rius, Rise Up i Orella Activa. A prop del riu enguany hi trobareu un bon sopar a part de la música de dr Ring-Ding, Deskarats i Funkiwis fins a altes hores de la matinada. A l’Ateneu Popular Salvadora Catà han creat, per la seva banda, una festa de capvespre que porta per nom «Santa Joana KingQueenFest» on es posarà del revés tot allò que faci olor de normativitat de gènere. Efectivament, podreu escollir.

De ben segur no podrem ser a tot arreu. Tots triarem el nostre espai on celebrar que ja tenim l’estiu amb nosaltres. Que vénen tres mesos de dies llargs i calorosos, però també dies perquè els somnis es facin realitat. A Girona encara no sabem si tornarem a regalar el Barri Vell a multinacionals nord-americanes ni tampoc si tornarem a tenir canvis a l’alcaldia o, per fi, aconseguirem revertir les polítiques centralitzadores de l’actual govern. Tanmateix, sí que podem garantir que a davant seguirem treballant per bastir una alternativa a la ciutat, per fer efectiva la voluntat de canvi, de justícia social, de transformació d’arrel d’un model caduc, per impulsar la participació i una ciutat ambientalment equilibrada sense discriminacions de cap tipus. Les formiguetes hi som i hi serem. Mentrestant, però, per la Revetlla ens dissoldrem entre la multitud gironina que, amb criteri, celebra un any més, que ja ha arribat l’estiu. Bona revetlla.


Laia Pèlach, Lluc Salellas      Laia Pèlach i Lluc Salellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s