Crònica 22. Mèrits i Franquisme

Sí. Prop de 40 anys després que arribés la democràcia liberal espanyola i després de 9 legislatures, la Diputació de Girona ha retirat tots els honors de la institució als responsables de la dictadura franquista que mantenien medalles, pergamins i reconeixements des d’abans de la mort d’en Franco. Ho ha fet gràcies a una tasca ingent del grup de la CUP que ha aixecat una catifa que estava ben clavada a la història més fosca de la Diputació. Ahir tot eren felicitacions i parlaments sobre la necessitat del gest però ningú pot oblidar que aquesta decisió arriba desenes d’anys tard, quan bona part de la gent que va patir de primera mà la repressió del règim (més de 7.000 gironins van ser oficialment represaliats) ja no hi és. I és una llàstima que ens haguem hagut d’esperar tant. Com ho és també la sensació que sense la CUP aquí no s’hagués mogut res. Una dinàmica diàfana i malauradament repetitiva a l’ens provincial. Massa sols.Franco

Solitud acompanyada, per cert, d’un efecte dominó. I és que la Diputació de Barcelona, d’ofici i després de veure la situació que havíem descobert a Girona, ha retirat immediatament les medalles i els honors a personatges tant sinistres com els que teníem reconeguts a la institució provincial gironina. En el cas que ens ocupa parlem de noms com ara Francisco Franco, de Víctor Hellín, Carrero Blanco però també de casos més propers com Juan de Llobet, expresident de la Diputació de Girona, qui malgrat les seves obres públiques reconegudes per la història, sempre va mantenir-se fidel defensor del règim que va ajudar a vèncer com a membre voluntari del bàndol franquista i pel qual va ocupar càrrecs oficials des de principis de la dècada dels 40. De Llobet es va desplaçar personalment a Madrid per oferir glòries de la Diputació al dictador Franco. Un dels molts reconeixements ideats i atorgats a partir de la legislació excepcional i antidemocràtica de les diputacions franquistes. Uns mèrits que fins ahir no vam aconseguir que passessin a ser desmèrits. Pas important, benvingut i imprescindible.

La resta de la sessió va ser més aviat de to ordinari i rectificador. És a dir, d’una banda vam aprovar l’avançament de finançament als municipis i de l’altre vam rectificar projectes de carreteres que no es desenvolupen ja que no compleixen els terminis marcats per la llei. Un clàssic que es fa difícil de comprendre, sincerament. Va ser una de les queixes cupaires ahir. Una queixa acompanyada de preguntes que, una vegada més, ens vam quedar sols fent en la part de fiscalització de l’actual equip de govern. Ja sigui al voltant de com és que cada any la Diputació i l’Ajuntament de Girona es gasten desenes de milers d’euros (fins al 2020) en pagar l’aval per la llicència ACB que un dia va perdre l’Akasvayu o sobre l’excepcionalitat permanent de pagar subvencions a dit que haurien d’estar incloses en línies de subvencions de concurrència pública. Les respostes, com també és habitual, vagues.

No sé si els que avui en dia participem de les institucions tenim cap mèrit. La política institucional continua allunyada dels principis que a molts ens porta a fer-la i sovint no som capaços d’ajudar a fer les transformacions necessàries i urgents. Tanmateix, estic convençut que dies i decisions com les d’ahir ajuden a reconnectar la política amb la gent, la història i la dignitat. I si aquest petit gest ha servit per dignificar una generació i fer que el concepte «justícia» sigui un pèl més a prop, podem somriure i dir que, per una vegada, hem fet un pas endavant. I tot seguit, seguir treballant, decidint i transformant. Per això hi som. Per fer exactament allò que els que fins ahir eren honorífics a la Diputació no haguessin volgut que féssim. Somniar. Guanyar.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s