El Güell: una nova centralitat a Girona

taula

La Taula de Promoció Econòmica ja funciona. Anunciada per Nadal, el Govern la va constituir uns dies abans de Sant Joan. Quasi sis mesos de coll. Va ser una reunió d’una hora i mitja amb representants del teixit turístic, comercial i cultural, els partits de l’oposició (ERC-MÉS i CUP-Crida per Girona perquè la resta no hi eren) i el Govern de la ciutat. La Glòria Plana i en Carles Ribas, regidors de govern, ens van exposar les propostes de treball de l’executiu ja sigui amb subvencions europees o amb finançament propi. D’allò exposat el més innovador és la proposta per la Indústria Cultural que estan desenvolupant d’acord amb una part important del sector i diners de la Unió Europea a través d’un Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT). Veurem què en surt perquè el projecte ja està presentat i a can oposició no l’hem pogut veure ni tampoc hi hem pogut fer aportacions. I mira que ho hem demanat reiteradament. Restem doncs a l’espera malgrat des de lluny la música sembla que sona bé.

A la reunió els cupaires vam prendre la paraula. I ho vam fer perquè un any després de les eleccions, els reptes són exactament els mateixos que aquella nit de maig de 2015. No hem avançat amb el govern actual. Ni en turisme, ni en comerç, ni tampoc gaire en cultura. La sensació era compartida per d’altres agents socials a la reunió. Per això, vam fer aportacions. De concretes com ara instaurar una ruta de la memòria històrica de la 2a República i el Franquisme a l’Eixample per dinamitzar culturalment el barri i també atraure-hi nous públics o treballar molt més a fons el que és l’educació en l’àmbit cultural dins les escoles gironines amb una transformació dels projectes educatius actuals. També vam exposar propostes més de fons que qüestionaven el relat actual i posaven sobre la taula idees noves. Una d’elles és que en el moment actual i amb una crisi estructural que no té punt i final mentre es mantingui aquest model econòmic, no existeix el suposat equilibri entre les grans superfícies i el petit comerç. Avui, cal que el Govern municipal prengui un paper actiu en suport del dèbil i perjudicat, el petit comerç, les cooperatives i els projectes locals, que són els qui dinamitzen barris i carrers. La suposada equidistància, també en la batalla petit i gran comerç, significa posar-se al costat del fort. I això el govern municipal ja ho hauria de saber.

Així mateix, durant la reunió vam introduir també una proposta de les més estratègiques del nostre programa. Es tracta de la creació d’una nova centralitat gironina al voltant del riu Güell. Ens sembla que amb el pol Saltenc i els milers d’habitants dels barris de Sant Narcís, Santa Eugènia de Ter i la Devesa, cal centrar els esforços en definir nous projectes econòmics, aprofitant els recursos, les hortes, el jovent i les capacitats existents en aquesta zona de la ciutat. Havent-hi un centre històric consolidat i després de les obres eternes del Parc Central, cal una política decidida, diferenciada, descentralitzada i amb recursos econòmics perquè de la zona del Güell en neixi una nova centralitat política, econòmica i social més enllà del caliu que ja hi existeix. Hem de fer el possible perquè s’engegui la metxa. I malgrat les bones paraules, el Govern continua sent incapaç d’afrontar un dels reptes més transcendentals en l’àmbit de la promoció econòmica de la ciutat.

Tenim l’oportunitat de fer-ho, de plantejar projectes interdisciplinars que barregin les hortes, les cooperatives, la cultura de base i la recuperació del petit comerç però seguim aturats. Una llàstima, sincerament, perquè la suposada mà invisible del sistema a Girona té un nom i és Barri Vell. El nostre estimat Barri Vell funciona com un imant mentre la resta de la ciutat es mereix quelcom més. Fa més d’un segle, les fàbriques van aconseguir fer un canvi absolut al barri del Mercadal de la ciutat i ara cal repensar un model propi per la zona del Güell que ens ajudi també a superar la dinàmica destructora actual que, sens dubte, afecta també l’ànima cultural, social i ambiental dels barris.

De la CUP-Crida per Girona se n’expliquen moltes coses des de les altes instàncies de la ciutat, però el cert és que el nostre compromís amb la ciutat dels barris, la justícia, la feina i sobretot un canvi de model esgotat és el que ens mou. Quan fem actes, quan fem les trobades veïnals obertes, quan intervenim en els plens o quan, com dimarts de la setmana passada, som cridats a participar en una taula de treball i fem propostes que van més enllà dels límits que l’equip de Govern s’autoimposa. Perquè això sempre ha anat de construir una alternativa constructiva per la ciutat. I aquí som. Ahir, ara i sempre. Buscant noves centralitats, assumint la força de la gent.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s