Serveis funeraris. Seguim picant pedra.

Dimarts es va fer una reunió sobre serveis funeraris a l’Ajuntament. La petició ciutadana impulsada des de la CUP-Crida per Girona ha fet que el govern mogués fitxa, anunciant un pack oferta pactat amb Mèmora i el compromís d’actualització de l’ordenança. Precisament per definir aquesta nova ordenança es van citar els portaveus dels peticionaris així com representants veïnals (de la Federació d’Associciacions de Veïns) i entitats (del Consell de Gent Gran).

Els peticionaris hi anaven amb un document ben treballat, amb propostes de funcionament de la mateixa comissió i propostes de gestió dels serveis funeraris a curt, mig i llarg termini. Des del govern es van tancar en banda, no tenen cap interès a abordar altres temes, volen limitar la discussió i per tant, reduir la petició ciutadana signada per més de 2000 persones a una actualització de l’ordenança. Doncs no n’hi ha prou, no és només això el que la ciutadania ens demana ni el que la CUP-Crida per Girona creu que cal fer per millorar la gestió dels serveis funeraris.

En primer lloc cal un anàlisi real del context actual: posem sobre la taula les males pràctiques de Mèmora i la connivència amb el consistori amb què s’han realitzat. En segon lloc cal un debat sobre el model de gestió que volem: la ciutadania vol que continuï havent-hi un monopoli per part de Mèmora o vol descobrir fórmules com la gestió directa dels serveis funeraris? En tercer lloc cal defensar els drets i deures de la ciutadania exercint de forma clara la responsabilitat d’informació a la ciutadania i de supervisió i control d’un servei que és i està considerat com a essencial. Per tot això, vam proposar que la comissió s’ampliés amb representants dels diferents partits polítics i realitzés diverses sessions amb convidats com representants de Mèmora o del Consell Comarcal del Solsonès on disposen d’un tanatori públic. Així mateix vam demanar que es creés un espai de treball entre municipis i consell comarcal per abordar conjuntament les diferents possibilitats de gestió dels serveis fúnebres. També vam posar sobre la taula una proposta pròpia de gestió amb accions immediatesa com l’actualització de l’ordenança i la millora de la informació a la ciutadania i d’altres a mig o llarg termini com la construcció d’un tanatori comarcal.

Som conscients que al govern ja li estan bé les coses com estan, l’acord amb Mèmora (regal enverinat) i l’actualització de l’ordenança els permet sortir del pas sense transformar res, mantenint els pactes i el monopoli de Mèmora. Però nosaltres sabem que això no resol el problema, les males praxis i els preus abusius continuaran i, per tant, seguirem picant pedra i portant-ho al carrer. Per uns serveis funeraris dignes a uns preus justos, seguirem treballant.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s