Girona té full de ruta?

paneque

No cal recuperar un capítol de «Barri Sèsam» de la política per saber que la principal eina de qualsevol govern municipal és el seu programa, el pla d’accions d’aquell mandat. Aquest document acostuma a recollir les accions principals i estratègiques que el Govern vol desenvolupar durant els quatre anys que té per davant. En Carles Puigdemont, per exemple, en va presentar un poc després de ser reescollit alcalde de la ciutat ara fa un any. Ho va fer sense gaires festes, cert. Però des de llavors, poc se n’ha parlat i reconeixereu que ha plogut a bots i barrals. De fet, entre mig hem tingut alcaldes provisionals com la Isabel Muradàs i l’Eduard Beloso, un que havia de ser per un temps però no va ser així, l’Albert Ballesta i, finalment, l’alcaldessa actual, la Marta Madrenas.

Madrenas és l’alcaldessa gràcies a un acord de Govern amb el PSC. En els debats del mes de març, tant de nomenament com de cartipàs, l’oposició vam demanar de forma explícita i clara que se’ns expliqués en base a quin programa, pla de treball o propostes de ciutat s’havia aconseguit el pacte. La resposta va ser que, en aquell moment havia primat l’estabilitat i treure Girona de la «vergonya nacional» però que s’estava en converses i que era qüestió de dies que tinguéssim el pla entre mans. Bé, han passat quasi quatre mesos des d’aquelles sessions plenàries concorregudes i encara no tenim ni la més mínima pista d’on deu ser el document. Com si es tractés de la Rambla de Barcelona i els trilers. Sobretot silenci a veure si ningú se’n recorda, si ningú el demana, si podem anar fent política sense un rumb clar.

Bé, és això o és que l’acord de Govern incloïa que el PSC acceptés el Pla de Mandat de Convergència i Unió malgrat l’havia criticat del dret i del revés. I no pas poques vegades. És cert que aquesta també seria una possibilitat gens descartable veient que el PSC pot pactar amb C’s, el PP, CiU i els Comuns sense que li suposi cap incongruència. De fet, no sé quina de les dues opcions que hi ha sobre la taula, que no s’hagi fet el document i, per tant no hi hagi full de ruta, o que el PSC hagi acatat sense crítica el programa de CiU, és més preocupant. El que és segur és que les dues són greus i preocupants. És per això que abans que arribi l’estiu, que la gent pensi en el mar i que encarem el nou curs, hem d’exigir a la Marta Madrenas i a la Sílvia Paneque que ens expliquin exactament on som.

I no es tracta només del pla de govern sinó també de si pensen mantenir una estructura de govern que fa aigües, que mostra dosis de descoordinació cada setmana i a cada ple i que sembla un exèrcit de soldats lliures sense idees clares. Sense rumb i lluny de qualsevol brillantor. La sensació de fer el que es pot i prou. I així anem. Diumenge en un article al Diari de Girona en Ramon Iglesias, periodista, deia sobre l’equip de Madrenas que és «possiblement, el govern més mediocre i insubstancial des de la recuperació de la democràcia quant a ambició i a la gestió del dia a dia». I crec que té tota la raó. Ni excel·leix ni tan sols té un programa. L’oposició seguim marcant el ritme, presentant propostes i plantejant una alternativa de ciutat pel que fa al model, la governança, la descentralització i la justícia que, confiem, a partir del 2019 puguem desenvolupar no només amb la gent sinó també des del govern gironí.

2 pensaments sobre “Girona té full de ruta?

 1. Bé, ja estem en la segona legislatura en la que Girona no hi ha cap projecte de ciutat ambiciós.
  Des de que va entrar a l’alcaldia l’actual President Puigdemont, des de l’Ajuntament només es fan feines de manteniment, reparació i conservació, i a més a més amb molts errors

  Parlant amb amics (i en tinc votants de diferents partits, alguns fins i tot havien votat al partit governant a la primera legislatura), tothom coincideix que l’actual govern passarà a la història per fer desaparèixer aparcament gratuït, traçar i pintar moltes línies al terra, carregar-se El Festival de Músiques Religioses, i començar a carregar-se la vida nocturna i comercial de la ciutat, i poca cosa més.

  Fan carrils bicis, sí, però a costa de fer desaparèixer carrils de vehicles a motor o de fer desaparèixer places d’aparcament. Els ciclistes són ciclistes però la majoria són també conductors.

  La sensació global és que van sobre la marxa i que tenen alguns projectes definits que tant si com no volen portar a terme sense ni escoltar a la gent. ni fer canvis si calen. Es fan molts festivals, però la veritat és que tret d’uns pocs de nous, la majoria no tenen una personalitat i idiosincràsia que projectin la ciutat. Es viu del que ja teníem (Temporada Alta, Temps de Flors, Black Music Festival conjuntament amb Salt…) i potser ara hi hem incorporat el Festivalot (que tampoc ha ideat l’Ajuntament, sinó els Amics de les Arts), es fa molta propaganda, es vol atreure molt de turisme que a la fi i al cap és de passada, però no es fa res important per a la ciutat i no es fidelitza ni al propi gironí ni a la gent del voltant, que som els qui al llarg de l’any gastem diners i donem vida.

  El tema aparcament és un tema que els partits de l’oposició no tracteu però enfonsarà la ciutat, de mica en mica, però ho farà. Només es posen traves per accedir a Girona, traves i euros. Serà perquè tenim amistats de quan anàvem a la universitat que són de fora, serà perquè tenim amics que han anat a viure a urbanitzacions de la mateixa Girona i de poblacions molt properes, però puc assegurar que tota aquesta gent cada vegada defuig més de venir a Girona. Res de voler venir a fer-hi dinars o sopars, ara quedem en altres llocs, sopem a altres poblacions i segons diuen molts van a comprar a l’Espai Gironès o aprofiten que el cap de setmana van a la costa per comprar allà. La gent vol comoditat, naturalment ningú pretén aparcar a Jaume I de franc, o a la Plaça Catalunya, però no els hi diguis a la gent que aparquin a Fontajau i que amb criatures (o sense) vagin a peu fins el centre o paguin bus, quan a moltíssimes poblacions aparquen còmodament de franc.

  La vida nocturna estiuenca ja no en parlem. Abans algun divendres ens hi quedàvem a Girona, ara ja no val la pena. Els meus pares diuen que els recorda a la seva joventut, quan Girona era grisa.

  I ja no en parlem del tema feina, indústria, empresa: què s’està fent. Girona està molt ben situada, tenim un Parc tecnològic infrautilitzat (gent propera a mi hi treballa i molts espais estan buits) i tenim molta gent preparada. On son les negociacions per fer portar empreses de tecnologia a Girona? Per crear llocs de treball punters? energies renovables, informàtica, aplicacions de tot tipus. Estem a 100 km de Barcelona, a prop de la frontera, amb l’Eix transversal al costat, tenim una universitat potent i una població ben preparada però no estem a l’alçada. I atreure magatzems de compra online i centraletes? Bé, potser això fa poc per la CUP però la realitat és la que és i cada vegada es compra més online.

  És una llàstima. Falta ambició de ciutat i es viu de renta de temps passats quan hi havia ambició i autoestima de ciutat, com es pensava com una capital i no com una petita ciutat provinciana.

  Seria molt llarg de desgranar-ho tot, però això és el que penso.

 2. Molt bon dia!!! Cert que la sensació d’anar fent és molt present. I més quan el projecte estrella, el Museu amb el fons Santos Torroella, tampoc acaba de reeixir. Sobre l’aparcament és un gran debat, tinguem-lo. L’oposició, tens raó que ens hem de posar les piles!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s