Sobresaturació a secundària. Ni respostes ni solucions.

El Consell Municipal d’Educació (CEM) s’ha plantat davant la falta de solucions del departament d’Ensenyament a la manca de places de secundària. Ho va fer en la plenària de la setmana passada a través de la proposta d’acord de la Comissió de Planificació Escolar i Equipaments. Al ple municipal ja havia sortit el tema en diverses ocasions. Fa temps que es preveu un creixement de la necessitat de places a secundària i per això en el mandat anterior, el govern de CiU va pactar amb el departament el pagament per part de l’Ajuntament del lloguer de l’edifici Bisbe Cartanyà on actualment està ubicat l’Institut Ermessenda de Girona. Un lloguer que l’Ajuntament no hauria d’haver pagat mai tenint en compte que les competències d’educació i, per tant, aquesta despesa, corresponen a la Generalitat de Catalunya. Recentment, a més, hem conegut la impossibilitat d’ocupar els espais previstos d’aquest edifici per no complir les mesures de seguretat necessàries, i per tant, d’acollir el creixement natural de l’institut.

A tot això, s’hi suma que l’augment demogràfic previst en aquest nivell educatiu exigeix un augment de places continuat en els propers anys. Una necessitat a la qual el departament d’ensenyament dóna resposta normalitzant i perpetuant les sobreràtios dels grups de 1r d’ESO i els grups bony ara aquí, ara allà. Una resposta que només fa que empitjorar la qualitat de l’ensenyament públic sobrecarregant instituts i professorat.

Davant aquesta situació la comissió responsable del CEM va elaborar una proposta d’acord en què manifestava la preocupació per la situació que adduïa a una manca de planificació per part del departament i proposava solucions. El director territorial d’Ensenyament a Girona va assistir al consell i va tenir la barra de demanar que es retirés l’afirmació de manca de planificació. Té nassos que el Sr. Polanco digui el consell, on hi ha representants de tot l’àmbit educatiu, què ha d’incloure i què no en els seus acords, però encara té més nassos que s’hagi molestat per aquestes afirmacions però hagi estat incapaç de proposar ni una sola solució a la situació de sobresaturació que es viu a secundària. La insistència per part de diversos membres el va obligar a assumir el compromís d’estudiar les solucions proposades pel consell. La sensació, però, és de confiança zero a que el departament aporti cap solució digne a aquesta problemàtica. Indignant.

Precisament perquè tinc confiança zero en la resposta del departament, crec que és urgent mobilitzar la comunitat educativa per exigir una solució digna. Sindicats, mestres, famílies (AMPA’s, AFA’s, FAPAC…) alumnat, representants polítics gironins… no podem permetre que aquesta situació s’allargui més i calen solucions definitives per als propers 8-10 anys, mentre es mantingui l’augment demogràfic. El problema ens afecta a tots i hem de ser capaços de respondre-hi conjuntament i amb contundència. Ens hi posem?


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s