Crònica 21. La Diputació de l’opacitat

cupnordoriental
Foto: ACN

D’aquelles coses que passen al país on Millet i Montull s’estalvien condemnes. D’aquells fets que malauradament els titulars, quan en parlin, no passaran d’una simple anècdota de dissabte matí. D’aquelles resolucions greus a les quals ningú hi posa el focus malgrat són paradigma d’una realitat enquistada, dura i opaca a les institucions del país. Faig referència a les 15 resolucions, sí 15, fetes per la Comissió de Garantia del Dret a l’Accés a la Informació Pública, organisme independentment creat pel Parlament, que donen la raó a la CUP. Encara que pugui semblar impossible aquests dies, també tenim raó i en aquest cas així ho reconeixen fins i tot els experts en la matèria.

La història és la següent. Resulta que la Diputació de Girona porta actuant de forma irregular prop de mig any amb el seu intent de vetar l’accés a la informació al grup de la CUP. I no ho diu la CUP, que ja ho vam criticar públicament el gener, sinó que ho fa la Comissió independent creada a nivell català per valorar aquests temes, la GAIP. Una estructura d’Estat, vaja. Una estructura d’Estat que, segons els escrits presentats per la Diputació, no és reconeguda per l’actual Govern de CiU a l’ens provincial. Fantàstic. Apostrofant. Si es tracta de transparència, diuen els escrits, agafem com a referència el País València o Madrid. I no és pas broma. Ja veieu quins referents interessen a l’hora de governar la Diputació a partir de la transparència. Camps, Barberà, Púnica i Gurtel. Per posar-se a plorar.

En tot cas, les resolucions de la GAIP són clares. Com l’aigua, per entendre’ns. Hi apareix que la Diputació ha de facilitar les còpies dels expedients que demanem per poder fer la nostra feina. També s’explica que, en cap cas, la Diputació pot argumentar que la informació demanada és anterior a la meva entrada com a Diputat per negar-ne l’accés i explica que el silenci administratiu és equivalent a l’acceptació que aquella petició de l’oposició ha de ser atesa. En definitiva, una esmena a la totalitat a l’actitud opaca i poc diligent amb què ens hem topat els últims mesos. Un toc d’alerta que obliga la Diputació i la seva presidència a oferir la informació reclamada per la CUP en només cinc dies. Ara són 15 peticions, però en tenim 30 més de similars que haurien de seguir el mateix camí.

Recapitulem. Sabem que tenim un govern de CiU a la Diputació que juga a contracorrent, que durant sis mesos ha volgut fer la viu-viu perquè l’oposició, és a dir la CUP, no pogués desenvolupar la tasca per la qual la van votar ara fa un any. I ara, clatellot. I sap greu que aquesta actitud, profundament antidemocràtica, no tingui una condemna pública per part dels grans opinòlegs i columnistes. Talment com es mereixeria. A la ciutat de l’Onyar. Ni al Manzanares, ni al Túria. Deuen pensar que és quelcom menor. I el pitjor és que mentre anem debatent els grans temes i, sobretot, senyalem grans culpables, oblidem que el dia a dia, a la Diputació, amb més de 100 milions de pressupost, aquells que fan oposició es troben amb un mur d’opacitat perpetrat sense raó ni justificació. I mentrestant, callem. Bon dia.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s