Passant comptes (2015)

Segurament pensareu que escriure avui sobre aquest tema és sobrer. Que de comptes importants només n’hi ha uns i que els de l’Ajuntament de Girona del 2015 són figues d’un altre paner. Ara bé, no és menys cert que pels gironins i gironines aquest és un tema cabdal malgrat l’equip de Govern procuri no explicar gaire alt que a partir d’aquesta setmana ja són a exposició pública i qualsevol de vosaltres els pot consultar i saber com es van gastar realment els diners l’any passat des de Convergència i Unió. Nosaltres, de fet, hem fet públic un dossier on demanem que es faci un ple monogràfic sobre el tema i que s’habilitin mecanismes per ajudar a ser més transparents i facilitar el debat sobre el tema. Veurem quina és la resposta que rebem de l’alcaldessa Marta Madrenas. De moment, silenci.pressupost

Els partits de l’oposició podem consultar els comptes un mes abans que la resta de la ciutadania. És un tràmit previst per la llei i des de la CUP-Crida per Girona ho hem fet. Amb il·lusió que deia aquell. I el que hem vist no ens ha acabat d’agradar. Com a mínim, en diversos àmbits. En primer lloc perquè l’equip de Govern segueix instal·lat en la vella lògica que algunes reunions, segons amb qui les fas, es mereixen àpats de treball de 30,40 o 50 euros per barba que hem d’assumir tots els ciutadans. Parlant clar, entre la Diputació i l’Ajuntament de Girona el reservat del Divinum del carrer Albereda es fa servir unes quantes vegades cada any a costa dels contribuents. Ja sigui per convidar a en Lluís Bassat o a la família Santos Torroella. La dinàmica es pot anar resseguint tot l’any amb el Festival Mapping, que té una despesa pública similar que el Primavera Sound per l’Ajuntament de Barcelona amb un retorn infinitament més petit, i que també manté els àpats generalitzats i subvencionats sense gaire més justificació que «la cultura es paga» (sic). Si us ho aneu a mirar amb detall, veureu el mar de factures del Mapping que ni tan sols us imaginàveu.

Més enllà d’aquests apunts i tenint en compte que només cultura es mereixeria un article a banda, la revisió de l’execució del pressupost del 2015 permet comprovar com el cartipàs aprovat per CiU i ERC-MÉS el juliol de 2016 va significar un increment de 108.000 euros en càrrecs de confiança respecte el que estava previst. Déu n’hi do com va començar el mandat, no? D’altres partides destacables és l’increment d’un 160% la partida en roba per a policies fins a superar els 200.000 euros, l’augment d’un 500 per cent de la despesa en control de plagues sense que haguem tingut constància de la motivació de la mateixa o com es va disparar als 60.000 euros (dels 13.000 previstos) les dietes que es van passar per recursos humans. Errors de previsió difícils d’entendre que estaria bé que fossin explicats per l’actual equip de Govern que manté bona part dels actius del 2015.

Finalment, un aspecte més dels molts que ens ha sorprès és com es desenvolupa la promoció econòmica i turística a la ciutat. En el primer cas, hi hem trobat elements curiosos com la subvenció de premis d’entitats empresarials o assumir la renovació dels passos de Setmana Santa. En el segon cas hem pogut descobrir que més del 30% de la política de promoció turística a la ciutat és la compra d’anuncis a mitjans de comunicació catalans. Aquest fet ens ha semblat especialment greu venint del Govern que des que va entrar no se n’ha estat de definir-se com a excels en el camp turístic. Jo em pensava que les polítiques es feien i significaven situar la ciutat al mapa pel seu valor i no pas comprar-ne la imatge bàsicament a través d’anuncis a mitjans de comunicació catalans. Si al final la política turística es reduïa a això i als amics del Vol Gastronòmic, haver-ho dit abans.

Ja veieu que he fet quatre apunts ràpids, introductoris a elements crítics que hem vist tot revisant el Compte General del 2015. Ara ens queda que l’equip de Govern expliqui més alt i clar el resultat, les decisions i que ofereixi els mecanismes perquè tots els gironins i les gironines sapigueu com es van gastar realment els vostres diners durant l’any passat. Aquests dies de propaganda de pressupostos participats 2016, aquest seria un bon complement. De ben segur.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s