Girona i el plàstic: prova de cotó

Vivim en un món lligat de mans i peus. A moltes coses. Una d’elles és al desenvolupament capitalista que està esgotant els recursos naturals a marxes forçades i que ens aboca, si no fem res seriós que ho alteri, a un canvi climàtic de conseqüències inimaginables. Aquesta setmana descobria que a finals del segle XIX una mostra radical del fenomen del Niño amb una transformació meteorològica radical havia provocat entre 30 i 50 milions de morts, especialment a zones del Brasil, Xina i la Índia, i havia servit amb safata l’entrada de l’imperialisme britànic, per exemple, tot desfent les estructures polítiques tradicionals i comunitàries. A partir d’aquí la història és més coneguda. Expansió a marxes forçades d’un model que avui ja és globalitzat i que ha portat, per exemple, que un 70 per cent de la població mundial ja visqui en zones urbanes amb tota la (no) gestió de residus que això acostuma a comportar.

En tot cas, si esmento aquest episodi és per mostrar que el que tenim entre mans no és ni molt menys un fet superficial. Es tracta d’un dels temes més transcendentals del moment. L’escalfament global del planeta, la desertització, els pols que es desfan i mil i una conseqüències de la pressió que els humans exercim al medi ens estan autodestruint. I davant d’aquest fet cal que els municipis es posin al capdavant de la lluita per una societat ecològicament sana. A tots els nivells. Per això, aquest cap de setmana hem de felicitar amb tots els ets i uts a l’Associació de Naturalistes de Girona que celebra els seus 35 anys de vida amb una multitud d’actes a la Plaça Ovidi Montllor (aka Constitució). Són 35 anys de pedra-picada, conscienciació i treball per situar l’ecologisme com un pilar fonamental de les polítiques públiques. Molts hem crescut amb els Natus i hem de dir que, sense ells, no seríem on som.

Ara bé, la lluita civil, social i política cal que tingui també una translació inpapererastitucional. O així, si més no, ho veig jo. Per això, des de la CUP-Crida per Girona hem posat temes com l’aigua, l’energia o la gestió de residus al centre de la nostra tasca aquest mandat. De fet, aquest dilluns al ple ordinari del mes de juny i coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, proposarem una moció per declarar Girona, ciutat lliure de plàstic. La moció no només és simbòlica sinó que pretén incorporar mesures concretes en l’acció del govern de la ciutat com ara que totes els grans esdeveniments de la ciutat incorporin un pla de sostenibilitat i de gestió de residus que evitin situacions viscudes de forma reiterada com ara l’acumulació de rebuig, plàstics i cartrons desbordant les papereres de la ciutat. Ens cal un pas endavant. Creure’ns-ho i ser atrevits amb les polítiques de residus, la seva prevenció i el tractament. I en aquesta lluita, la CUP-Crida per Girona hi serem 100 per cent.

Fa mesos que hem perdut la pista de la prova pilot del porta a porta a la ciutat. El regidor Berloso fa temps que no informa de res a l’oposició perquè deu pensar que no va amb nosaltres. Tampoc ens arriba informació dels moviments al voltant de la gestió de l’aigua però mentrestant el món camina i a Girona el govern segueix amb la bena als ulls fent veure que aquí no passa res. Som conscients que d’un dia a l’altre no passarem a ser Copenhagen (o fins i tot anirem més enllà) però sí que en el relat públic, el pla de govern (encara inexistent) i les polítiques del curiós tàndem Madrenas-Paneque, convindria que el medi ambient i la lluita contra el plàstic i contra el canvi climàtic fos una prioritat. Dilluns tindrem la primera prova de cotó. La primera. No pas l’última.


lluc  @llucsalellas


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s