La perpetuació de la violència masclista.

Busco un article que va sortir fa uns dies al Diari de Girona sobre violència masclista i me’n surten uns quants més que m’han passat per alt. D’una banda veig l’elevat nombre de denúncies registrades, els mossos en reben una mitjana de tres diàries a la demarcació de Girona. I això tenint en compte les tantes i tantes dones que no arriben a denunciar. De l’altra descobreixo un nou sistema d’avís per a casos de violència domèstica. És una eina útil, de ben segur, però per acabar amb la violència masclista cal anar a l’arrel del problema, el sistema patriarcal. I és en la transformació d’aquest sistema en què cal centrar esforços.

Em preocupen especialment les conductes masclistes en adolescents i joves perquè són un senyal de que les noves generacions mantenen inalterable un sistema patriarcal que provoca la violència de gènere. Des de l’escola pública i altres espais educatius s’està fent una tasca important per la igualtat de gènere però aquesta tasca es veu atacada pels imputs que infants, adolescents i joves reben de molts altres àmbits, els mitjans de comunicació en són un d’important, molt important. Només cal fer un cop d’ull a revistes i webs molt visitades per adolescents per posar-se les mans al cap en veure els missatges que s’hi donen. Les diferències entre noies i nois són escandaloses, com els descriuen a ells i com a elles, com descriuen tot de tàctiques o estratègies per “caçar” parella. De veritat que és un exercici recomanable de fer que ajuda a entendre perquè les dades de violència de gènere entre adolescents són les que són.

La major part dels recursos destinats a l’abordatge de la violència de gènere estan enfocats a l’atenció de les dones víctimes però en destinem molts menys a la prevenció. Si volem, però, eliminar aquesta xacra hem de canviar radicalment la manera d’entendre les relacions entre homes i dones i és urgent fer un treball important de sensibilització en grups molt vulnerables com els i les adolescents. S’han fet algunes campanyes en aquest sentit però sempre seran insuficients si no evitem que rebin tants missatges que van en la línia contraria.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s