Un ROM que no quedi a mig camí

El ROM, el Reglament Orgànic Municipal (ROM), és l’eina que regula el funcionament dels plens, la participació i els organismes de cada Ajuntament. A Girona en tenim un d’antiquat que necessita una actualització no només per adaptar-se a la nova normativa sinó per situar-lo com a punta de llança d’una ciutat participativa, activa i profundament democràtica. Així ho va considerar la majoria del plenari actual al principi de mandat quan es va aprovar una moció de la CUP-Crida per Girona on es demanava l’actualització del text i la incorporació de la possibilitat que els ciutadans puguin intervenir en les sessions plenàries.

Girona. Assemblea de la CUP per als pressupostos del 2016. Assemblea oberta.
Girona. Assemblea de la CUP per als pressupostos del 2016. Assemblea oberta.

Prop de 10 mesos més tard l’equip de govern ha començat a treballar una nova proposta del ROM. La primera constatació és que, malauradament, per l’actual executiu n’hi hauria prou en fer una simple adaptació de la legislació superior. Aquesta és la sensació que ens va quedar a l’Ester Costa i a mi de la primera reunió que vam fer aquesta setmana. Una reunió on, per cert, com ja va essent habitual els dos partits de Govern ni tan sols havien parlat entre ells i portaven propostes diferents per incorporar al text creant confusió entre la resta de grups. Un desordre persistent i d’incomunicació sociovergent que algun dia suposo que ens explicaran.

Veient que la proposta presentada incorporava tan sols alguns punts proposats pel Secretari General i acceptats per la regidora d’Hisenda, des de la CUP-Crida per Girona vam prendre la iniciativa per fer un reglament tan participatiu, democràtic i avalador de la transparència com es pugui. Per això, vam recuperar la idea que els ciutadans puguin participar en el ple si es compleixen determinades passes, vam oposar-nos a la idea de limitar preguntes i mocions a cada ple i vam reclamar les Audiències Públiques s’incorporin com un mecanisme obligatori en temes com el pressupost. A més a més, vam proposar que les consultes ciutadanes s’incorporin com un element de normalitat política, que els plens puguin ser itinerants o que el text no sigui discriminatori per motiu de gènere.

El ROM és una eina que cal actualitzar. Tothom coincideix en aquesta idea. Ara bé, la modificació pot servir per complir l’expedient i quedar-nos com si res hagués passat o per fer una aposta decidida per la implicació ciutadana, la participació veïnal i la transparència de l’Ajuntament. A nosaltres ens sembla que hem d’apostar per aquesta darrera. Ho portàvem al programa i entenem que Girona és una ciutat ideal per posar en pràctica propostes actualitzades de participació, electrònica també, fiscalització de les polítiques públiques i democratització de la presa de les decisions. Ens toca explorar mecanismes tot donant la veu als gironins i les gironines i flexibilitzant, per exemple, els terminis i processos que han de seguir les entitats. Esperem que aquesta vegada no ens quedem a mig camí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s