Denúncies i alternatives al monopoli funerari

Ahir vam fer una xerrada informativa en el marc de la campanya per un serveis funeraris dignes a preus justos. D’entre el públic destacaven 4 homes, algun em sonava d’haver-lo vist amb vestit i corbata, potser en alguna església repartint alguna cosa. Quelcom es deu moure i algú deu veure perillar el seu monopoli, negoci abusiu. Interessant, molt interessant. La xerrada també ho va ser, primer perquè s’hi van fer denúncies greus que espero que ben aviat es puguin demostrar i així posar-hi fi. Aquest va ser el cas de quan en boca del representant d’ESFUNE vam saber que Mèmora té convenis amb els hospitals gironins per tenir l’exclusivitat en la recollida de cadàvers, un fet molt greu i del tot il·legal pel qual ara fa un any, l’Autoritat Catalana de la Competència va condemnar a l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, els hospitals públics de Bellvitge, i la funerària Àltima a una multa milionària.

La xerrada, però, també va servir per conèixer alternatives tant pel que fa a la gestió dels serveis funeraris com pel que fa a formes de costejar-los. És en aquest àmbit que m’agradaria destacar el sistema que funciona a Manresa des dels anys 70 vinculat a les Associacions Veïnals. Pràcticament totes elles tenen un servei d’enterraments que permet sufragar el cost de l’enterrament de les persones associades mitjançant les aportacions de tots els associats. Una forma molt interessant d’evitar les asseguradores (un negoci que, com a mínim avui, no m’estendré a qüestionar) i que a més dóna força a aquestes entitats veïnals per negociar i exigir qualitat i bons preus a les empreses que gestionen els serveis funeraris. Una proposta a tenir en compte.

En la gestió dels serveis funeraris vam parlar de la possibilitat de municipalitzar però també de la necessitat urgent de fer real la liberalització del mercat i del paper de l’Ajuntament per aconseguir-ho i sobretot per informar a la ciutadania dels seus drets davant d’aquests serveis. La pressió popular ha aconseguit uns primers passos però queda molt camí per córrer, el neguit d’alguns ens diu que anem per el bon camí.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


5 pensaments sobre “Denúncies i alternatives al monopoli funerari

 1. Hi ha un detall que no entenc. Digueu que Mèmora té (en present) convenis amb els hospitals gironins per tenir l’exclusivitat en la recollida de cadàvers i després citeu que l’Autoritat Catalana de la Competència va condemnar a l’Ajuntament, els hospitals públics de Bellvitge, i la funerària Àltima a una multa milionària.

  A quin Ajuntament us referiu que va condemnar l’Autoritat Catalana de la Competència? Dedueixo que no és el de Girona. I si no és el de Girona i s’admet que hi ha un conveni amb els hospitals, l’Autoritat Catalana de la Competència per què no condemna el cas gironí i en canvi va condemnar el de Bellvitge, Àltima i el d’aquest Ajuntament (dedueixo que Barcelona o el de l’Hospitalet que és on està Bellvitge) a una multa milionària? I per cert, ja han pagat la multa o han posat un d’aquells recursos que finalment els hi acaba retirant?

  Un conveni de Mèmora amb els hospitals gironins. Per què? A canvi de què? Perquè clar, ningú signa convenis d’exclusivitat a canvi de res, qui els ha signat? A qui beneficia aquest conveni?

 2. No tenim resposta per totes les teves preguntes, però sí per algunes. El que explico a l’article és que durant la xerrada ESFUNE va denunciar l’existència d’acords d’exclusivitat entre Mèmora i els hospitals gironins. Segons em consta el cas ja està en mans de l’ACCO. Hi ha un cas similar pel qual ja s’ha multat ajuntament i hospitals i ja he afegit que em referia a l’Ajuntament d’Hospitalet de LLobregat ja que en el text no quedava reflectit (gràcies per fer-m’ho veure). Si han pagat la multa o no, no ho sabem com tampoc sé del cert a canvi de què Mèmora aconsegueix aquesta exclusivitat, tot i que, per exemple, m’ha arribat que Mèmora podria haver pagat part de les obres que s’han fet a l’hospital. És un tema que esperem que s’aclareixi ben aviat.

 3. Buenas, desde la Asociación Contra Abusos Funerarios, tenemos muchas denuncias de familias en la provincia de Barcelona de coacciones en las residencias y hospitales de que tiene que recoger una determinada residencia. Personalmente he ido en varias ocasiones y he tenido reuniones con la Dirección, de la residencia de Mutuam la residencia Font Florida de Barcelona, donde reconen que tienen un acuerdo con la funeraria Memora, con un contrato llamado de “Recogida”. Para recoger las defunciones. La familia me había pedido que fuera por coacciones para no recoger otra funeraria.
  Lo más lametable es que la familia pregunta a la dirección del centro que puede costar el servicio, le manifiestan entre los 12 mil y los 20 mil.
  En la reunión la Dirección, se justificaba con todo tipo de argumentos, que solo podia ser Memora, porque quien a ir a las 2 de la mañana si hubiera una defunción y si no encontraban a la familia a esas horas, mi experiencia fue terrible.
  Todo para aprovecharse en los peores momentos de las personas, estamos denunciando el caso con otros más que nos están llegango a la web: abusosfunerarios.com / Hospitales

  Con lo fácil que es entregar un Guia informativa de todas las posibilidades funerarias de la zona y que la familia pueda elegir libremente, porque con las comisiones que se suelen pagar entre 700 y 800 euros, al final la familia es la que lo paga.

  No hay solución para la muerte, pero para las trampas y abusos, SI.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s