Mercadeig de mocions, gestos per a la galeria.

Dilluns vam tenir ple, sorprenentment hi havia força punts a l’ordre del dia. Alguns, de gran rellevància. Ahir, però tots els mitjans destacaven la declaració de les campanes de Girona, totes les de toc religiós segons ens va aclarir l’alcaldessa, bé cultural d’interès local. D’aquest tema només diré que em sembla totalment sobredimensionat, evidentment és una conseqüència de l’afer del toc de les campanes de la catedral i el resultat d’una mala gestió del govern de CiU de les diverses opinions enfrontades. El ple, però, duia, per una banda, diverses modificacions en ordenances, cartipàs i plantilla, sorprenent a aquestes alçades, ja que aquests debats ja s’han tingut anteriorment (aquesta és l’excusa que se’ns va donar, per exemple, per tombar la nostra moció sobre bonificació de l’IBI a famílies monomarentals i monoparentals per equiparar-les a les nombroses en el ple anterior). I de l’altra un tema clau per al pressupost municipal: la contractació del servei de neteja d’equipaments municipals.

L’avançament de la proposta d’aquesta contractació a través d’una gestió indirecta va fer que coincidís amb la nostra moció sobre la municipalització d’aquest servei. El debat està servit, un debat de fons, ideològic com tota la política tot i que alguns s’esforcin a fer creure que la política és només gestió, però que, evidentment, amb implicacions i conseqüències pràctiques com tota “aplicació” de la ideologia. Els beneficis de la municipalització són múltiples: millores en els drets laborals, augment del control i la transparència, adaptabilitat a les necessitats canviants, millores econòmiques… i sí en aquest cas concret estant per demostrar i, per això, demanàvem un estudi de viabilitat de la gestió directa d’aquests serveis. I ho demanàvem, també, perquè així ens hi vam comprometre fa uns mesos amb els sindicats, farts d’incompliments i menyspreus dels drets laborals de les treballadores per part de l’empresa que ofereix actualment el servei. Va ser en una reunió de CCOO, UGT i CGT amb la CUP – Crida per Girona, ERC-Mes i PSC, sí PSC, que dilluns va votar a favor de mantenir la privatització i en contra d’iniciar el procés de municipalització. Sembla que algunes, amb els canvis de cadira han perdut principis i compromisos, també.

Aquesta moció no es va escapar com pràcticament cap de totes les que van portar dilluns el ple de l’intent de mercadeig de propostes d’acord per part de l’equip de govern en el que es va convertir en un espectacle lamentable. L’intent persistent de modificar el contingut de les mocions fins a límits insostenibles demostra una manca de respecte per la tasca de l’oposició i la voluntat del govern de fer gestos per la galeria amb zero compromís a la pràctica. Eliminar punts, modificar-ne d’altres, deixar mocions sobre la taula… són les diverses estratègies que permanentment i a última hora va utilitzar el nou govern per salvar les seves diferències, evitar posicionaments clars i estalviar-se quedar retratats.

També va intentar-ho amb la moció sobre la incineradora de Campdorà en què el govern no tan sols es va posicionar en contra del seu tancament sinó també de treballar perquè s’adopti un Pla Comarcal de gestió de residus cap a Residu Zero que condueixi a fer innecessària la remodelació de la incineradora. Crec que, després de la intervenció del regidor Berloso (o més ben dit, llegida per ell) podem afirmar que el govern no fa, ara mateix, una aposta clara i decidida per les polítiques de gestió de residus que maximitzen el reciclatge. Molt em temo que, una vegada més els compromisos adquirits amb l’adhesió a l’Estratègia Catalana Residu Zero seran incomplerts. No fa gaire l’Ajuntament va renovar el seu compromís amb el Covenant of Mayors for Climate & Energy, això ens obliga a fer un pla ambiciós per a la mitigació i adaptació al Canvi Climàtic. Si es vol consens, cal que el govern es posi les piles per convencer-nos de que el compromís en aquest sentit és real. Veient el ple de dilluns, diria que no anem pel bon camí.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s