Municipalitzem la neteja

El proper mes de juny s’acaba el contracte que l’Ajuntament de Girona té amb EULEN pels serveis de neteja d’equipaments municipals. Fa temps que seguim de prop aquesta empresa que ha incomplert reiteradament el plec de condicions, tant pel que fa a les hores i qualitat del servei que ha de donar com pel que fa a les condicions i drets laborals de les seves treballadores. Tant és així que l’Ajuntament va optar per fer un control intensiu del seus serveis, i per fer aquesta tasca es va contractar una nova empresa. Aquesta, però, només té la missió de vigilar el compliment del nombre d’hores, i es desentén de les condicions laborals del personal que cobreix el servei. Tot i així, com ja vaig explicar en un altre article, vam poder demostrar una pràctica il·legal respecte al nombre d’hores de feina d’una treballadora. Si el govern, en comptes de desentendre-se’n, contrastés regularment els contractes laborals amb les hores efectivament realitzades, de ben segur que serien més els casos que sortirien en evidència. Al mateix temps, les treballadores tenen por de denunciar la seva situació per possibles represàlies, una pràctica habitual a EULEN amb tothom qui gosa protestar.

La nostra aposta per aquest servei és claríssima: gestió directa, municipalització. Una aposta compartida per tots els sindicats amb representants a l’empresa (CCOO, CGT i UGT) que s’han unit per fer front comú i compartida també per diversos grups municipals. A més de la CUP-Crida per Girona, ERC i PSC han manifestat en diverses ocasions la seva aposta per la municipalització en els serveis de neteja d’equipaments. No és aquesta, en canvi, l’aposta de CiU que en el proper ple portarà a votació la proposta de plec de condicions per tornar a licitar la neteja a través d’un contracte de serveis. Un plec que no ha estat consultat ni compartit amb ningú, aposta unidireccional del govern sociovergent, ves per on, en el qual el PSC ja ha oblidat el seu compromís.

Nosaltres portarem una moció en què demanem un compromís per la municipalització i exigim que abans de tirar endavant la licitació es faci un estudi de viabilitat de la municipalització. I és que l’aposta per l’externalització que es va fer al 2001 no va ser avalada per cap informe seriós que demostrés aquesta necessitat ni cap estudi econòmic que detallés que l’externalització era millor que la municipalització. El que ens hem trobat quan hem revisat expedients, en canvi, ha estat un informe absolutament tendenciós i ple de tòpics, amb frases com “es constata en promig un rendiment i productivitat significativament inferior al que s’obté de forma estàndard per les operàries d’una empresa de neteja” sense cap dada que ho avali. Un informe indignant que, una vegada més, em fa pensar que seria molt diferent si el personal que ofereix aquest servei fossin principalment homes. Perquè, una afirmació així, sense necessitat de contrastar, bé es podria aplicar a qualsevol altre cos o àrea de gestió municipal, no? Però estic segur que no hi ha cap informe que digui això de la policia municipal, dels conserges o dels tècnics municipals de qualsevol àrea. En canvi, tothom s’atreveix amb “les dones de la neteja”. Desprestigi i precarietat, el binomi habitual dels sectors feminitzats en la nostra societat patriarcal.

Crec que és hora que l’Ajuntament de Girona s’impliqui de debò amb aquest col·lectiu i davant d’un sector, el de la neteja, tan menyspreat i dominat per grans multinacionals de la precarització. Crec que és hora que els garantim condicions dignes i un servei de qualitat, és l’hora de la municipalització.


Laia Pèlach  Laia Pèlach Saget


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s